Surdegsbröd - kungen av bröd
Jag bakar surdegsbröd minst en gång i veckan. Det blir lite olika varianter, men det enklaste och kanske också det godaste är ett russinbröd som jag bakar efter ett mycket enkelt recept hos mittkök.expressen.se. Under den senaste tiden har ett flertal vänner frågat efter hur jag gör, så i det här inlägget skall jag försöka skriva ner lite om mitt surdegsbakande.
Gör först en surdegsgrund: Jag använder alltid ekologist mjöl eftersom jag har upplevt att grunden jäser bättre då.
Dag 1
- 1 dl vatten, ljummet
- ½ dl rågmjöl
- ½ dl vetemjöl
Dag 2
- 1 dl vatten, ljummet
- ½ dl rågmjöl
- ½ dl vetemjöl
Dag 3
- 1 dl vatten, ljummet
- ½ dl rågmjöl
- ½ dl vetemjöl
Grundreceptet säger 1 bröd men jag gör alltid 2 runda/limpor eller 3 baugetter
- 5 dl vatten, kallt
- 15 g jäst
- 800–850 g vetemjöl special
- 20 g salt
- 300 g surdeg
Här finns sedan en bra beskrivning på hur du går vidare med baket SURDEGSBRÖD med råg.
Ibland använder jag en termometer för att se om brödet kommit upp i en innertemperatur över 95 grader. Det här brödet med lite råg i, brukar bli bra vid 96 och gräddningstiden i receptet fungerar i min ugn. Lite kortare om jag gör baugetter, 20-25 minuter.
Jag gör ofta degen på kvällen så får den stå i en oljad plastback först några timmar i rumstemperatur och sedan i kylen. Tar sedan fram den en stund innan utbak på morgonen.
Lycka till om du vill prova och tala gärna om vad du tyckte om resultatet.
PS: Nu har jag bakat det här brödet så många gånger och provat mig fram en hel del. Vill du baka helt utan jäst så fungerar det också. Ett sätt är också att jäsa degen i ca 4-5 timmar i rumstemperatur, vika, lägga i brödformar och ställa den i kylen till nästa dag. Du kan sedan skåra och grädda den direkt från kylskåpet. Det finns massor av olika sätt att göra surdegsbröd, det här är det enkla. Vill du veta mer så finns en intressant grupp på Facebook som heter Surdegsbagarna där det bara är surdeg som gäller. DS
Den här backen var den första jag testade. Nu har jag en utan tryck och som passar bättre för livsmedelshantering.
För viktväktare: Grundreceptet ger 3 sp för en skiva om det runda bröden skärs i 12 skivor/bröd. I limpform blir skivorna mer exakta och skurna med skärmaskin ger då 22 skivor/bröd 2 sp. Eftersom surdegen är hälfen vatten och hälften mjöl så räknade jag sp på 150 g mjöl. Jag har här inte räknat med om jag använder russin eller annan torkad frukt. 1msk russin är 2 sp.