Åren går och Barbie har fyllt 60 år

Att tiden går fort vet vi ju redan och när jag under den här veckan skulle köpa några julklappar i en leksaksaffär upptäckte jag att Barbie fyllt 60 år.
 
Jag kom då att tänka på ett inlägg jag skrev 2009 när hon precis fyllt 50 år:
"Kulturhistoria, kvinnoideal, samlarobjekt men framför allt en formgjuten leksak som är både älskad och hatad. Födelsedagen firas visst med en egen show på New Yorks modevecka. Den första dockan introducerades den 9 mars på en leksaksmässa i New York och det första exemplaret såldes i 35100 exemplar. Skapare Ruth Handler döpte dockan efter sin dotter Barbara. 

Julen 1963 började dockorna säljas i Sverige och jag fick då min första docka. En stor del av mina barndomsår har gått åt till på och avklädning, att sy egna kläder och att sköta dockans lilla baby. 30 år senare hade mina barn samma sysselsättning men där dottern skötte Barbie och sonen ansvarade för Ken. Några egna kläder sydde de däremot inte för med åren badade leksaksaffärerna i en uppsjö av olika modedesignade minikläder. Men jag fortsatte att sy och sticka till både Barbie och Ken.

Någon har räknat ut att med Barbies mått mätt i dagens BMI skulle hon med en längd på 180 cm och en vikt på 39 kilo ha ett BMI på 12 (under 18,5 är undervikt). Så visst kan man förstå att hon kritiserats för att vara ett snedvridet kvinnoideal. Lite kuriosa är att hon inte fick sin navel förrän år 2000.

Våra dockorna ligger nu tillsammans i en låda på vinden, lika smala och vältrimmade som de alltid har varit. Den äldsta är också näslös p.ga. ett råttbett på 70-talet och alla dockor är navellösa.

Inom en snar framtid skall vi kanske köpa tredje generationenBarbie och/eller Ken.
 
JAG LÄNGTAR REDAN"
http://basilicablogg.se/2009/march/barbie-50-ar.html
 
Barbie 2019 är verkligen en ny generation Barbie, något har äntligen hänt med den 60 åriga kvinnan. Precis som för mig och många andra har åren satt sina spår på hennes kropp och hon har blivit rundnätt, lite mullig och går på grova, stadiga ben. Hennes ansiktsdrag och hår har blivit naturligare och vackrarare och hennes BMI har gissningsvis ökat till ett ganska normalt 22-23. Mina barnbarn har redan hunnit leka med sina taniga varianter i flera år och jag har fortsatt virka och sticka till de fem dockor jag köpt på loppis och förvarar i en låda här hemma som "barnvaktssysselsättning". Eftersom barnbarnen redan har ett stort antal egna dockor hemma och några av flickorna börjar komma upp i åren så tog jag beslutet att köpa den som jag ansåg vackrast av dem alla till prinsens halvsyster som precis kommit in i barbiedocksåldern. 
 
Den tredje generationen Barbie som jag föll för i butiken, är en cendré tidningsreporter mitt i livet och yrkeskarriären. 
 
Lägger det här inlägget under kategorin återvinning också för Barbie är verkligen något som kan återanvändas år efter år, generation efter generation även om jag håller tummarna för att de nya kroppsmåtten lever vidare generationerna framåt. Känns viktigt att lägga det under kategorin viktväktrna också eftersom den nya dockan visar skönheten i att normalvikt och kanske också några extra kilon inte missklär. (Jag skriver det här med respekt för alla som lever med en undervikt och inte kan påverka det).





Kommentera här: