Apelsinmarinerad kycklingfilé med palsternacksmos - Viktväktarmat för alla
Apelsinmarinerad kycklingfilé med palsternacksmos
4 personer
4 färska eller tinade kycklingfiléer
Marinad
Saften av en pressad apelsin
1 msk honung 4 sp
2 msk soya
2 tsk malen ingefära eller lite mer av riven färsk (jag tycker att det blir godast med att blanda båda)
1 klyfta vitlök
1 tsk salt (eller efter egen smak)
1 tsk olja till formen 1 sp
Marinera kycklingen i några timmar och stek den sedan med marinaden i en ugnsfast form, 200-225 grader i cirka 20 minuter. Använd en mindre form och låt fileerna ligga lite trångt så att marinaden täcker. Skär sedan ett snitt i filén för att se om den är genomstekt.
Jag låter ofta några mindre tomater följa med i ugnsformen tillsammans med kycklingen. Skär ett kors i dem, saltar lite och låter dem ta smak av marinaden i ugnen.
Palsternaksmos
Cirka 800 g palsternacka (det är 8-9 större palsternackor)
1 tsk Salt
4-6 msk mjukost 4-5% fett 2 sp
(salt, örtsalt, ev. lite buljongpulver)
Skala och skär palsternackorna i mindre bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten i cirka 20 minuter. Häll av kokvattnet och mosa dem tillsammans med mjukosten. Jag mosar först med en potatisstöt och vispa sedan ner mjukosten med elvisp. Smaka av med salt/örtsalt.
Servera med kokta ärtor, haricorts verts eller bara de varma tomaterna.
Smaklig måltid. Jag hoppas att du tycker att det smakar lika gott som jag gör.