basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

#metoo

Publicerad 2017-10-23 11:38:00 i Allmänt,

Det är svårt att missa allt som skrivs i dagens medier om våldtäkter, sexuellta trackaserier och ofredanden. Jag har funderat över om jag skulle ge mig in i diskussionen, men tvekat av flera orsaker. Den viktigaste är att jag aldrig blivit utsatt för en regelrätt våldtäkt och att jag aldrig tvingats till sexuella handlingar under våld och hot. . Jag har under hela mitt liv levt nära starka självständiga kvinnor och män som haft en bra syn på båda könens lika värde. Men när jag nu översköljs i media av alla dessa berättelser, känns det ändå som en självklarhet att vara med. För mig, för min dotter, för mina barnbarn och för andra kvinnors döttrar och barnbarn. Demoskop har precis gjort en opinionsundersökning för Expressen och den visar att nära 80 % av alla kvinnor i Sverige har utsatts för sexuella trakasserier. En svindlande siffra, en vidrig siffra, en oacceptabel och äcklig siffra, som vi alla måste hjälpas åt att förändra. Utifrån den undersökningen är jag en av de 80 % av kvinnor som har erfarenheter av kränkande handlingar. Jag har minnen av tafsande händer, blottade könsorgan och könsorgan som tryckts mot mina höfter. De minnen som etsat sig fast mest ligger över 40 år tillbaka i tiden och utspelade sig i ett nordafrikanskt land där jag upplevde att många män hade en vidrig kvinnosyn och respektlöshet. Det som nu berättas under #metoo, sker överallt och är inga nya beteenden, men det är ingen ursäkt för att de skall få fortsätta generation efter generation.

Tafsandet och skämt med anspelningar på sex är kanske inte alltid så illa menat, men om det nonchaleras och tystas ner så ger det signaler till alla pojkar och män att det är helt acceptabelt och sker då handlingen på ett barn kan den få mycket tråkiga följder. Den ena handlingen ger den andra och därför känns det extra viktigt att vi alla är med och visar att inget av de här är okej. Om alla berättelser får liv och förs ut över världen och om de når flickor och kvinnor som tror att underkastelse är normalt och att pojkars, mäns och pappors ord alltid är sanning, då kan vi förhoppningsvis göra något för att stoppa alla dessa vidriga handlingar, kränkningar och trakasserier. Vägen är troligast fortfarande lång, men tillsammans är vi starka.

När vi nu sätter fokus på de onda handlingarna, så är det extra viktigt att också rikta ljuset på alla dessa pojkar och män med goda beteenden och god kvinnosyn, som aldrig har eller kommer att bete sig illa mot någon, oavsett kön. För mig känns det viktigt att inte generalisera, kvinnokampen är mycket viktig, men ALLA män är inte problemet.

 

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Delfinolinen i Viken

Publicerad 2017-10-24 13:19:33

Jättebra skrivet :)
Vi behövs alla för att förändra detta destruktiva o absolut felaktiga skadliga beteende - allt fruktansvärt som händer när det finns män (?) som tror att dom har all rätt att bete sig som "svin"!!! eller som vill imponera på andra "hanar"?
Speciellt i länder där kvinnor blir helt styrda och skadade både själsligt o fysisk, när män utnyttjar "sin "position" :O och se'n kommer dom hit och tror att dom kan fortsätta så :O<
Bor ett helt gäng här i mitt område, som glor ögonen av sig när vi kvinnor sitter lättklädda i solen på våra egna uteplatser :O< Ibland har dom även kommit in på min uteplats för att fråga" om något??? Kvinnorna kommer tätt efter dom och ger oss "onda ögat" :) Männen "klär riktigt av oss med sina läskiga blickar!!! :O jag brukar vinka till dom, för att dom snabbt ska vända bort blicken :)
Nä det som nu hänt o händer med dominans och sexistiska åsikter blandat med dom männens mindervärdeskomplex är avskyvärt och ska ALDRIG få hända någonstans i världen eller i universum - aldrig!!!! Inte av någon man oavsett var i världen / universum vi kommer från, så är det - basta!!! På våra arbetsplatser osv ska vi banne mig vara trygga o säkra - inget annat duger!!
Du når så många och så långt med ditt skrivande intresse och i föreningslivet osv - så sprid detta vidare och ännu längre bort - så många som möjligt behöver läsa detta :)
Jämlik kraaam i kärlek o ljus från mig i min Vik,
:D

Svar: Ja, men det är som jag skrev viktigt att inte generalisera. Jag har både utomlands och i Sverige mötts med respekt av män från många olika länder. Men det 80% av Svenska kvinnor uppger i en undersökningen 2017 visar på att något är fel.
basilica@live.se

Postat av: Margareta

Publicerad 2017-10-24 15:21:49

Ja, den här kampanjen verkar behövas.

Svar: Ja, tråkigt nog är det så. ☹️
basilica@live.se

Postat av: Delfinolinen i Viken

Publicerad 2017-10-24 22:34:29

Ja denna manifestation behövs!
Vi ska bara fortsätta göra vår värd säkrare - nolltolerans för detta hemska även psykiska våld!
:D

Svar: 👍
basilica@live.se

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela