basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Att välja livsinnehåll

Publicerad 2016-07-22 20:26:00 i Allmänt, Logoterapi, Vid pennan - Lästips,

 ”När man väl funnit en riktning för sitt liv är det en sann konst att kunna njuta av livsfärden”

Under åren, när mina barn och nu senare mina barnbarn klagat över att de inte haft något roligt att göra så har jag sagt som Alfon Åbergs farmor, att om man har roligt jämt så vet man inte hur roligt man har. Att ha roligt bygger på att man emellanåt har lite halvrist för att kunna uppskatta allt det roliga. I boken ”Mer Människa - Tankar om livet och den tid vi lever i" lyfter författaren Elisabeth Jönsson frågor som, ”Vad får vi för samhälle om vi rensar bort det innehåll som kräver lite mer av oss?" och ”Vad händer med vårt livsinnehåll om vi väljer att hela tiden zappa bort det som inte är omedelbart roligt och underhållande?”. Vår livsstil styrs av beteenden och jag ser de fråge- ställningarna som mycket viktiga och har valt att se på dem utifrån ett psykologiskt beteendeteoretiskt synsätt.

Om vi har möjligheter att hela tiden välja livsinnehåll så är det ganska självklart att vi väljer sådant som omedelbart ger positiva konsekvenser och då väljer bort det som ger positiva konsekvenser på lång sikt eller som för stunden känns jobbiga, tråkiga och negativa. Vilka val gör jag i livet? Vilka vägar väljer jag? Hur tänker jag kring orsak-verkan? Om jag väljer att zappa bort det som inte ger bra upplevelser för stunden så ökar risken att hamna i olika beroenden eftersom fet och söt mat, alkohol, shopping, dataspel och även sex ger direkta positiva konsekvenser medans nyttigare mat, motion, ekonomisk planering och annat långsiktigt tänkande ger effekter på långre sikt.

Det behövs då sätt att överbygga den tidsklyfta som blir mellan handling och resultat, vilket inte alltid är så enkelt. Att plantera ett äppelträd och vänta i flera år på att få baka den där goda äppelpajen som fikastunden kräver känns inte som någon bra ide när suget dyker upp, men kan vara en bra handling på lång sikt. Att plantera sitt träd, pyssla i trädgården och en dag plocka sina egna syrliga goda äpplen kan vara livsberikande och ge livet en mening. Sannorlikheten att jag väljer något som går snabbt är mycket stor, men tänker jag till och tar beslutet att plantera ett träd så kan jag under tidsklyftan när trädet växer, njuta av äppelpajer bakade av svenska eller importerade köpeäpplen från närmsta livsmedelsbutik. 

Jag tror att det är viktigt att lyssna till sina känslor, utgå från sina erfarenheter och ha en inre dialog med sig själv om vad som är viktigt och känns bra för just mig. Det ena valet utesluter inte det andra. Precis som Elisabeth Jönsson skriver ser jag det som att kontakten med våra känslor och att vara lyhörd för sig själv och sina egna behov är viktigt. Om jag avstår från det som inte direkt upplevs som positivt så kommer jag att gå miste om de känslor som kommer när jag uppnår något positivt på längre sikt, som resultatet av en lång tids arbete, flitigt sparande, långsiktig planering eller god omvårdnad i trädgården. Ibland kan sträckan från start till mål vara lång, jobbig, krokig och tråkig. Valet och handlingen kan också ge andra effektmål  än de planerade, vilket inte alltid behöver vara negativt. Överraskande upptäckter kan vara berikande och ge nya insikter och ytterligare dimensioner på tidigare erfarenheter och upplevelser.

 

”Kanske är det när vi ställs inför livets mer sårbara tillfällen

som vi får bättre kunskap om oss själva som människor,

våra personliga begränsningar och innersta värderingar?”

  Elisabeth Jönsson 

 

Bild: Elisabeth Jönsson 

            


Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Elisabeth

Publicerad 2016-07-23 11:54:15

Varmt tack för ditt insiktsfulla inlägg Maud som jag tycker vidgar perspektiven ytterligare. I det samhällsklimat som rådet idag är det så lätt att dras med i ett kortsiktigt tänkande med önskan om snabb behovstillfredsställelse. Frågan är om det gör oss mer hela som människor? Att ta sig tid och göra eftertänksamma val gör något med oss som individer, vår innersta karaktär. Så underbar liknelse du gör med att plantera ett äppelträd (bland annat). Så fint skrivet också i sin helhet och jag vill gärna länka tillbaks till detta inlägg. Med önskan om en fin helg.
Elisabeth

Svar: Tack Elisabeth! 😊
basilica@live.se

Postat av: Margareta

Publicerad 2016-07-24 18:17:54

Ja, visst är det lätt att välja det som är gott, enkelt och går snabbt. Långkok och planerade måltider och motionspass är nog viktigare än vi tror. Ha en bra sommar vi ses till hösten.

Svar: Visst gör vi det. Njut av solen.
basilica@live.se

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela