Oxveckor
- Nu börjar oxveckorna, sade hon och det är dax att göra lite nytta igen.
Själv har jag suttit varje kväll under julhelgen med min virkning och kommer naturligtvis också att fortsätta under de kommande oxveckorna. Jag vet inte om någon anväder uttrycket i dag, men med stigande ålder så växer mitt intresse för gamla ord och uttryck.
Jag är mentor till en ung man från Iran som älskar att lära sig korrekt svenska och det ger mig ofta tillfälle att stanna upp och fundera på de ord och uttryck som dyker upp i mitt huvud. Jag ställer mig ofta frågan om det är någon mer än jag som använder vissa av dem fortfarande. Oxveckor är bara ett av hundratal ord som troligtvis ingen av den yngre generation känner till eller förstår.
- Man märker att ni är gamla, sade min studiekamrats dotter när hon läste vår gemensamma magisteruppsats från Universitetet. Visst, men jag är stolt över min dialekt och mitt gamla språkbruk, även om jag har full förståelse för att det kan uppfattas som "antikt och mossigt".
"Oxveckorna kallade man i det gamla bondesamhället den arbetsperiod som vidtar efter en längre ledighet när det är långt till nästa ledighet." "Det var typiskt tiden efter julledigheten. Det var en tid då man fick slita som en oxe."
(Källa: http://www.sprakochfolkminnen.se/)
Några resultat av höstens virkande.
Barnvantar i 100% ull från får som betar på en mellansvensk fårgård.
så fina