Falsk portergryta

I min familj är porterstek en riktig favorit och jag har gjort lite olika varianter av stek och kalops under åren. Min sista variant är en ”Falsk portergryta” på köttfärs som jag vill tipsa er om. De flesta Ingredienserna är desamma som för porterstek och porterns vara eller inte vara är en fråga om smak och tillgänglighet. Jag har ofta svårt att hitta porter i butiken eller annars glömmer jag helt enkelt bort att köpa en flaska och då finns  "Husets svartvinbärssaft" alltid tillgänglig.

Falsk portergryta
I kg nötfärs
2 gula lökar
1 stor morot
1-2 vitlöksklyftor
1 flaska porter 33 cl eller samma mängd vatten
1-1,5 dl svartvinbärssaft (den högre mängden om ingen porter används)
1 dl soja (tamarisoja är glutenfri)
3 msk kocentrerad kalvfond eller 1-2 tärningar köttbujong
2 msk Viltkrydda från Tynderö Krydddbod
1 tsk timjan

Måtten kan naturligtvis ökas eller minskas utifrån tycke och smak.

Skär lök, vitlök och morot fint, bryn i smör eller olja.
Tillsätt köttfärs och stek på den.
Tillsätt de övriga ingredienserna och låt allt koka tills köttfärsen är klar, cirka 10 minuter. Red av med vetemjöl eller maizenamjöl och grädde efter smak och behov.

 

Orginalrecept på Porterstek HÄR

Smakar gott med hemgjord potatismos, gelé och gröna ärtor. Resterna äter vi som ”Norrlänsk tacos ”på tortillabröd med sallad, majs och svartvinbärsgelé.

 

 
Tynderö Viltkrydda innehåller ostronskivling, persilja, enbär, lagerblad och lök. Den passar mycket bra i den här grytan eftersom kryddorna inte silas bort som i ett recept på porterstek. Kryddan kan du köpa hos Made in Medelpad i Sundsvall, på Söråkers Folketshus i Söråker, direkt av Mia ute på Tynderö eller på hemsidan  Tynderö Kryddbod 
Foto: Bilden lånad från Tynderö Kryddbod
 
 
 Foto: Basilica
 
 

Kommentera här: