Att vara matfrisk och samtidigt minska riksken för cancer

Efter att under många år följt min dotters resa i cancerns värld så har jag haft svårt för att uppskatta alla repotage om "så här skall du äta för att inte få cancer". För att orka med och kunna gå vidare så kändes det viktigt att jag som mamma inte lät tankar om vad som orsakat och hur man kunnat förhindra sjukdomen ta för stor plats. Att sätta fokus på dottern och hennes friska tvillingbror upplevdes då som det mest optimala.
 
Många år efteråt när jag nu vet att resan gick bra, så upptäckte jag på onsdagens föreläsning om boken "Matfrisk - om mat som kan förebygga cancer" att jag kunde ta till mig ämnet på ett annat sätt. Eller är det kanske så att Lars Beckman, specialist i onkologi på Sundsvalls sjukhus pratar om mat och cancer ur ett annat perspektiv än det jag läst i olika tidningsreportage under åren. Inga pekpinnar, ingen skrämsel, bara sunt förnuft.
 
Lars har skrivit boken tillsammans med Lars Franzen och stjärnkocken Fredrik Andersson (känd från SVTs Godkväll) står för tillredningen av recepten. Boken visar på mat som kan förebygga cancer, god mat som samtidigt kan minska risken för flera cancersjukdomar. Beckman och Franzen har tillsammans över 50 års erfarenhet av cancerbehandling och båda har under åren tagit del av många oroliga cancerpatienters och deras anhörigas frågor om vad de skall äta (och inte äta). I dag vet man att kosten påverkar inte enbart cancercellerna utan även vävnaden som cancercellerna vistas i. Vår livsstil verkar ha betydelse och vissa ämnen som kål- och lökväxter kan ge en skyddande effekt.
 
Efter att ha bläddrat lite i boken så uppfattar jag budskapet,
 
Ät gärna livsmedel som går under namnet "MEDELHAVSMAT" 
-gott, enkelt och nyttigt
 
 
 
Nu har jag satt upp boken "Matfrisk" på min önskelista till tomten
 

(/www.bokus.com)
 
Hur ser du på mat och cancer?