Under många år arbetade jag med kostrådgivning och uppmanade både barn och föräldrar till att äta mellanmål. Jag utgick från den forskning och de rekommendationer som visade att det är bättre att äta flera små måltider och därmed minska risken att bli hungrig och proppa i sig fet eller söt skräpmat. Tyvärr påverkar ibland mellanmålet dagens sammanlagda energiinnehåll och gör då mellanmålen till en viktfälla. I en amerikansk forskning har man jämfört 28 000 barns och 36 000 vuxnas matvanor och forskningen visar att tiden mellan ”ät
tillfällen” har minskat med i genomsnitt en timma, vilket innebär att vi äter cirka 180 kalorier mer om dagen i form av mellanmål jämfört med för trettio år sedan. Mellanmål som mjölkdrinkar, kaloririka smoothies och läsk är några av de stora bovarna. Dessutom äter vi i dag också cirka 129 kalorier mer under de fasta måltiderna varje dag.
Författarna till boken
”5:2 dieten, friskare, smalare, längre liv med halvfasta” sammanfattar forskningens resultat med följande mening.
” Med andra ord verkar mellanmålen inte få oss att äta mindre vid måltiderna utan istället stimulera aptiten”
Personligen har jag inte så stort behov av mellanmål utan försöker att lägga dagens energiinnehåll på morgonfika, lunch och middag. Stillasittande kontorsjobb och för lite motion gör att det ändå är svårt att hålla vågens siffror där jag vill att de skall vara. Så lite hjälp på traven är inte så dumt, men viktkontroll handlar för mig i huvudsak om ”hälsa” och orsaken till att 5:2 dieten intresserar mig är att den visat mätbara positiva effekter på hjärt- och kärlproblem.
Jag har valt att precis som förut äta tre måltider om dagen. Oftast en vegetarisk soppa till lunch och varm vegetarisk rätt till middag. När barnen var små hade vi alltid en vegetarisk dag i veckan och det känns riktigt bra att ta upp det igen, nu utökat till två dagar i veckan.
Det enda som jag upplever som ett problem är precis det som jag vet att så många yrkesarbetande småbarnsföräldrar också har problem med, planering och framförhållning. Jag har inga egna småbarn men jag är yrkesarbetande, gift och mor-och farförälder vilket innebär att tiden och andras behov påverkar min kosthållning. Hösten är en fantastisk tid för att göra soppor och grytor som inte bara passar på fastedagarna utan även som matlådor och middagar för alla familjemedlemmar, stora som små.
Men som jag skrev tidigar, det behövs ”PLANERING och FRAMFÖRHÅLLNING”.
Smoothie på blåbär och vattenmelon (83 kcal)
Foto:basilica
Har du frågor, tips och idéer så hör gärna av dig.
Referenser: Dr Michael Mosley och Mimi Spencer, 2013. ”5:2 dieten”, friskare, smalare, längre liv med halvfasta av. Bonnier Fakta. Stockholm. ISBN 978-91-7423-370-3