Den blå gardinen av Stina Nilsson Bassell

Ibland får jag meddelanden från författare som vill tipsa om sina nyutkomna böcker. Jag läser alla meddelanden men kan naturligtvis inte direkt lova att läsa böckerna. Om genren passar mig finns de sedan på min läslista som varvas med prioriterade recensionsböcker och böcker som jag redan tidigare bestämt mig för att läsa.

Jag fick tipset om Den blå gardinen av Stina Nilsson Bassell när boken precis kommit ut i slutet av 2021 och den har sedan funnits med på min långa "att läsa lista". Den 1 juni 2024 kom den nu som ljudbok och den 5 timmar långa boken passade då bra för helgens skogsutflykter. 

Olga och Helga är två unga kvinnor som växer upp på Linköpings fattighus i mitten på 1800-talet. De blir båda illa ansatta av husets personal, men också av de andra fattighjonen. Helga på grund av ett medfött kroppsligt handikapp och Olga för sin mentala förmåga som ligger över de andras intellekt.

Under en tid får både Olga och Helga möjlighet att arbeta åt Trädgårdsföreningen och där bland de vackra blommorna promenerar ägaren till Himmelstadlunds herrgård. Han är en mycket snäll man med ögon för konst och litteratur. Han anställer kvinnorna som får både arbete och bostad på herrgården. Personalen i köket är inte lika trevliga mot de två fattighjonen, men både Olga och Helga trivs mycket bra med sin nya tillvaro. 

Helga får här möjlighet att utveckla sitt intresse för textilier och vävning. Olga som har fallenhet för konst och litteratur kan tillbringa sin lediga tid i herrgårdens bibliotek där hon har möjlighet att läsa böcker av bl.a. Emilie Flygare Carlén, Charlotte Brontë och Alexander Dumas.

Efter fyra bra år i herrgårdens tjänst ändras plötsligt allt drastisk. Genom hålet i den blå gardinen ser Olga ett mord som vänder upp och ner på derar lugna och trygga liv.

Den blå gardinen är en historisk roman med en lite klurig mordgåta. Språket kompletterar tidens historiska anda och känns både poetiskt och vilsamt. Det är ofta kryddat med liknelser, men jag måste medge att jag inte alltid ser liknelsens värde. Stina Nilsson Basell tar här uppe viktiga frågor kring "alla människors lika värde, ett ämne som är lika viktigt idag som på 1800-talet ". Könsroller, klassskillnader och synen på funktionhindrade har på många sätt ändrats till det bättre, men det finns fortfarande en hel del att göra. Min upplevelse är att bokens avslut kom väl hastigt, men eftersom det här är del 1 i en serie så anar jag att jag får möjlighet att fortsätta följa Olga, Helga och deras liv på Himmelstadlunds herrgård.

(null) 

Den blå gardinen
Författare: Stina Nilsson Bassell
ISBN: 9789187855832
Utgivningsdatum: 2021-11-26
Förlag: Lumenos Förlag

Ljudboksuppläsare: Camilla Bard

"Stina Nilsson Bassell är född och uppvuxen i sommarstaden Västervik. Träffade kärleken i Norrköping och stannade där. Efter två hjärnblödningar tog hon sig fram med rollatorn och frilansade som reporter, sjöng i band, målade och gav ut böcker." (litteraturnodvimmerby.se)



Visa fler inlägg