En söndagsbetraktelse i stillhet

Alla Helgons helg har alltid varit lite speciell för mig. När jag var barn gick den under namnet dubbelhelgen och gav extra ledighet för alla med god mat och möjligheter till möten med släkt och vänner. Hade vi tur så hade grannens lilla damm frysit på och vi barn/ungdomar kunde ta årets första skridskotur. Nu har helgen fått allt mer betydelse med ljuständning och besök i kyrkor och på kyrkogårdar. Alla helgons dag inföll den 1 november och flyttades 1772 till näst kommande söndag men 1953 blev lördagen den officiella helgdagen i Sverige. Halloween är ursprungligen en keltisk högtid óch den firas den 31 oktober. 

I år tände vi ljusen på gravarna under fredagen precis som tidigare och drack sedan eftermiddagskaffe hos mamma. Hon bjöd på ostkaka från Hälsingland och jag påmindes om ostkakans betydelse i olika sociala sammanhang i min barndom. Tänk att några skivor ystad mjölk kan ta fram så mycket nostalgi.

Vi har sedan hunnit med middag hos goda vänner och ett besök i vår lokala kyrka och nu ser jag fram emot en lugn kväll med vila i väntan på nästa veckas deckarfestival. I sällskap av Tranströmer stannar jag upp en stund och tänker på de mina, alla älskade men flera saknade. I Tranströmers poetiska universum är det lätt att känna in olika känslor och ta sig tid för eftertanke. 

Tranströmer drabbades av afasi men skrev diktsamlingen "Den stora gåtan" i
samarbete med sin fru. (2004) Många av dikterna har blivit klassiker och en av dem är Snö faller. Den finns också i det samlingsverk Dikter och prosa 1954 -2004 som är en av de viktigaste böckerna i min bokhylla.

"SNÖ FALLER 

Begravningarna kommer
tätare och tätare
som vägskyltarna
när man närmar sig en stad. 

Tusentals människors blickar
i de långa skuggornas land.

En bro bygger sig
långsamt
rakt ut i rymden."


― Tomas Tranströmer
Den stora gåtan

Dikter och prosa 1954 -2004 
Författare: Tomas Tranströmer
Utgivningsdatum: 2011-10-26
Förlag: Albert Bonniers Förlag 

ISBN:  9789100128258

 

 

 

(null)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: