Äppelkaka bakad med kvarg - ett lättare alternativ
Till formen: 1 tsk smör och 1 msk ströbröd
2 dl vetemjöl
2 tsk vanillinsocker eller vaniljpulver
4 tsk bakpulver
4 ägg
1 dl sötströ (0,75 dl om du vill ha en mindre söt kaka)
2 dl vaniljkvarg 0,2 % (alternativt 2 dl naturell kvarg eller Larsas yoghurt)
2 äpple
3 tsk kanel
(1-2 tsk strösocker) valfritt. Jag använder naturell kvarg eller Larsas och föredrar äkta sockersmak på äpplena.
1 tsk florsocker
Sätt ugnen på 175 grader och smörj en form med margarin och strö i ströbröd.
Skala och skiva äpplena. Blanda skivorna med kanel och strösocker i en skål eller påse.
Blanda mjöl, vanillinsocker och bakpulver för sig.
Vispa ägg och sötströ.
Häll i mjölblandningen och blanda väl.
Rör i kvargen i smeten.
Fyll formen och tryck i äppelskivorna jämt i smeten.
Grädda i ca 30-35 minuter, känn med en sticka när kan kakan är klar.
Strö över florsocker vid servering. Kakan ger 8-12 bitar.
Det här är min variant på receptet. Strösocker istället för sötströ är ju också ett alternativ.
Grundreceptet har jag tagit från instagramkontot @recept_vv
För viktväktare: 💜💙
19 sp för hela kakan med vaniljkvarg och 1 tsk strösocker. 8-12 bitar ger 2 sp/ bit
17 sp med naturell kvarg 0,2 % fett eller Larsas och 1 tsk socker. 8 bitar ger 2 sp/bit och 12 bitar ger 1 sp/bit.