Kycklingsylta - bra mat på julbordet

I dag blir det en favorit i repris. Kalvsylta hör ju julbordet till men vill man göra sin egen sylta så fungera kyckling väldigt bra. Den hela kycklingen är naturligtvis bäst men det fungerar också med kycklingfile med kortare koktid och lite mer gelantin för den som vill göra det enkelt. Kycklingen kan kokas i Crockpott eller i gryta på spisen, valet är fritt men möjligen bildas det mer gelatin så buljongen blir fastare om kycklingbenen kokar länge i pottan. Syltan går naturligtvis att kryddsätta med egen personlig och modern prägel, men jag gör en traditionsenlig smaksättning som liknar den vanliga kalvsyltan. Kyckling är alltid gott, men det här känns som ett extra bra alternativ i matplaneringen inför julen eftersom den fyller flera kriterier och är både PRIS-, KALORI- och KLIMATSMART.
 

Sylta av kyckling kokad i gryta
l kyckling (l kg eller mer)
2 tärningar hönsbuljong (kycklingfond fungerar säkert också)
6-8 kryddpepparkorn
6-8 vitpepparkorn eller svartpepparkorn eller blandat
2 lagerblad
l gul lök i klyftor
l liten bit purjolök i skivor
2 morötter i bitar
Några kvistar färsk persilja
Gelatinblad, enligt något recept jag hittat med ihopkokad buljong, 4-5 blad till 6 dl vätska. Jag tycker om en hårdare sylta och tar gärna några blad till. Enligt recept på gelatinbladsförpackningen är det 1,5 blad/dl vätska.
Peppar och salt 

(Vatten så att det täcker kycklingen)

Skölj kycklingen och lägg den i en kastrull/gryta (jag tar bort skinnet). Häll över vatten så det täcker, koka upp och skumma. Lägg i kryddor och grönsaker. Sjud kycklingen med lock på i cirka 30-40 minuter.

När kycklingen har kokat klart så ta bort ev. skinn och alla ben, skär allt i bitar (jag hackar med lite av morötterna också). Koka ihop buljongen, smaka av om det behövs mer salt och peppar och mät upp
6-8 dl.

Jag får 600-650 g rent kycklingkött av en hel kyckling. Delar upp det i 1-2 formar, med buljong.  Skriver upp mängden buljong på förpackningen och fryser in för att ha allt grovjobb klart. Tar sedan fram formen och tinar den. Lägger gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter och smälter dem sedan i buljongen och kycklingköttet. Syltan får sedan stelna i en  vattensköljd form till dagen efter. Det går då lättare att stjälpa upp formen om den den sköljs i hett  vatten före.

Vill du äta syltan direkt efter att du kokat kycklingen så tar det en stund innan den stelnat, jag brukar då göra den dagen före servering.

Jag föredrar  att använda en hel kyckling.  Men vill du ha en sylta med 0 sp så går det att använda kycklingfilé. Ta 700g -1 kg tinad fryst kycklingfile. Följ receptet här och koka i cirka 15 minuter. Använd 6 gelantinblad till 6 dl bulong, mer om du vill ha en fastare sylta.

Det är svårt att bedömma hur mycket extra gelatin som behövs i en sylta eller aladåb men ibland lyckas jag till 100% efter min smak, men gubben han är alltid nöjd, även med en lösare konsistens. Smaken är olika :-).

Jag gör lika i Crockpotten och kokar på låg i 5-6 timmar.

Testar du så tala gärna om vad du tycker!

 

Viktväktarna: 600 g kycklingkött, tillagat utan skinn är 14 sp. Gelantinblad 0 sp. Kryddor och grönsaker 0 sp. Enklast är då att räkna hur många skivor som det blir och dela det med 14 och utgå därifrån. Kycklingen ger cirka 20-24 tjockare skivor, beroende på vilken form som används, vilket ger 1 sp/för 1 -2 skivor och 2 sp för 3 skivor. Använder du kycklingfile blir hela receptet 0sp på 💜💙

Den här syltan passar på julbordet för de flesta utom vegetarianer och veganer. 



Kommentera här: