Blekjorden av Ulrika Lagerlöf

Hjortronmyren av Ulrika Lagerlöf var för mig en av förra årets mest minnesvärda läsupplevelse. Nu är hon tillbaka med den andra delen som har namnet Blekjorden. Det här är historiska romaner från skogarna i Västerbotten, serien heter Timmerfolk och den andra delen rör sig växelvis mellan slutet på 40- början på 50-talet och nutid. Berättelsen känns mycket trovärdig eftersom Ulrika Lagerfors har en egen relation till Västerbotten och skogsbrukets historia. 

I Blekjorden får vi här fortsätta följa Siv, hennes man John och sonen Nils. Livet blev inte riktigt som Siv önskat och efter en tid som hemmafru är hon nu tillbaka som "kocka" i Timmerkojan hon arbetade i som ung. Unga och levnadsglada Märta behöver stöd av en erfaren kokerska och Siv tar med glädje på sig den uppgiften. I arbetslaget ingår hennes bror Rune och där möter hon också sin ungdoms kärlek Nila. Plötsligt kommer tiden ifatt henne den mur hon lyckats bygga upp krig sig och sonen Nils börjar sakta rämna.

Mer än 70 år senare får vi följa Sivs barnbarn Eva, hennes arbete i ett skogsbolag och relationen med barndomsvännen Mattias. Hon har också ärvt egen skog i området kring Djupsele, ett område som hennes farfar John köpt upp och där det tidigare funnits ett samviste. I nutid får vi också följa Evas son Vilgot, Mattias dotter Fanny, den åldrade samen Nila och deras relation till varandra, sina rötter och skogsbrukets arbete. 

Här binder Ulrika Lagerlöf på ett skickligt sätt ihop skogen och skogsbrukens historia, påverkan och markanvändning med bygdens befolkning och de samiska arvet. Gemensamt för de båda berättelserna är också mänskliga förhållanden som kärlek, vänskap, familj och arbetsrelationer, där Ulrika Lagerlöf beskriver negativa handlingar, kränkningar och kärlekens krafter och dilemman på ett empatiskt och verklighetstroget sätt.

För mig blir serien Timmerfolk en resa tillbaka i tiden. Skogen har haft en stor betydelse för min familj, på båda mina föräldrars sida, där skogen har funnits med under hela min uppväxt och fortsatta liv. Jag har sett hyggesbränningar, plantskolor och skogsplanteringar på mycket nära håll. Blundar jag och lyssnar kan jag höra motorsågsljudet och känna doften från skogsavverkningar och svettiga skogshuggare i skogskojor och den "arbetarbuss" som pappa körde på 50-och 60-talet.

Det här skrev jag i min recension av Hjortronmyren.

"Samernas historia har en viktig roll i den här berättelsen. Jag har ingen personlig relation till samerna men den här historien känns nära i mitt hjärta. Min pappa var en "skogens man", född i skogen, arbetade i skogen och tillbringade en stor del av sin fritid i skogen. Många av mina favoritplatser var pappas, farfars och farfarsfars arbetsplatser. Skogen har varit familjens levebröd och överlevnad generationer tillbaka. Hos skogsbolagen fanns arbete med flottning, mätning, huggning m.m. Under vintern bodde de ofta ute i skogskojor och lagade maten över öppna eldar.  Jag har hört många anekdoter från pappas ungdomstid i kojorna och en av hans paradrätter vid spisen var kolbullar som mina barn kallade "morfarspannkakor". Att det bara är lite över 60 år sedan motorsågarna började användas känns lite svårt att förstå utifrån hur skogsbolagen arbetar i dag. Med tiden fick han en egens skog att sköta men allt för tidig sjukdom satte stopp för det liv han helst ville leva. 

Jag har ärvt hans passion för skogsvägar. Varje höst hittar jag nya vägar som ger mig möjligheter till att besöka platser som jag tidigare inte känt till. Jag får ett magiskt sug i magen när jag ser ut över hyggen, sprakande färgspel och fantastiska utsikter. Där uppe i vår egen och bolagens skogar upplever jag närheten till min pappa som störst. Under hans sista levnadsår var de här skogsutflykterna viktiga för honom och jag hoppas att mina barn förstår att jag känner likadant."

Här finns så många personligheter som jag tar till mig och förhoppningsvis får vi följa Siv och Eva i en tredje del i serien Timmerkojan. Båda de här historiska romanerna har ett stort värde som tidsdokument, för om några år kommer ingen att ha erfarenhet av det skogsbruk som drevs under 1900-talets första och mittersta del. 

Den första delen Hjortronmyren är nominerad till Årets bok 2025. Priset delas ut på Bokmässan den 26 september. 

"Blekjord, eller valklera, är ett ljust jordskikt som finns strax under lagret av multnande växtdelar, bland annat i barrskogsterräng…..Blekheten beror på att jorden urlakats på det mesta av det organiska innehållet, kvar finns bara mineraler." (Wikipwdia)  Urlakad och tömd, det är känslan som Siv hade när hon gick hemma och skötte om hemmet, mannen John och sonen Nils.

 

Blekjorden
Författare: Ulrika Lagerlöf
ISBN: 978918994922
Utgivningsdatum: 2025-06-09
Förlag: Romanus & Selling