Indisk Mulligatawnysoppa

"När engelsmännen härjade runt i Indien blandades det milda engelska köket med het indisk matkultur. Det var då som tungvrickaren Mulligatawny Soup såg dagens ljus" *    
 
Den sista tiden har vi fastnat i en indisk matperiod och eftersom det finns tre indiska restauranger i stan sä är utbudet stort. Men det kräver också att man äter bra och nyttig vardagsmat och ett alternativ är Indisk Mulligatawnysoppa. Receptet har legat bland sparade urklipp i flera år och kommer från STs middagstip. När jag bjöd EmmaSelina på soppan, gav hon utlåtandet 5 på en skala från 1-10 och att den var godare än den såg ut :-), men jag som tycker om soppor gjorda på gula ärtor och linser och lägger den som värdig vardagsmat på 7-8 i skalan.
 
Den fungerar också att göra i Crock-potten men då måste tillvägagångssättet ändras lite.
 
Indisk Mulligatawnysoppa
4 portioner
300 g benfritt kycklingkött  (Jag tar kycklingfilé)
2 dl röda 
12 dl vatten
2,5 msk koncentrerad kycklingfond
1 msk curry
1 tsk gurkmeja
1 gul lök
1 äpple
1 stor potatis (2 medelstora är 4 sp)
3 vitlöksklyftor
2 msk färskriven ingefära
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
0,5 chili
1 citron
Rapsolja (2 tsk är 2 sp) 
Salt efter smak
 
Hacka lök och äpplen och bryn det med curry i 1 tsk olja.
Tillsätt de röda linsern (jag sköljer dem först), skalad och skivad potati och vatten, kycklingfond och gurkmeja.
Koka i cirka 35 minuter och mixa allt till puré.
Skala och riv ingefäran, pressa vitlöken och skär kycklingen i mindre bitar. Bryn kyckling, vitlök, ingefära, spiskummin, koriander, finhackad chili i resten av oljan. Blanda i en kastrull med den mixade purén.
Sjud allt i cirka 5 minuter.
Smaka av med rivet citronskal, citronsaft och salt.
 
Soppan ger 1-2 sp/portion utifrån hur mycket potatis och olja du använder.
 
 
 
 
* ST MIDDAGSTIPSET (Dan Strandqvist/TT)

Boktips! Dagarna med dig av Rosie Walsh

Boktips!

Dagarna med dig av Rosie Walsh.

Sahra stoppade ner mobilen i handväskan och var fullt medveten om att hennes beteende kunde jämföras med en ung tonårstjej som fortfarande led av kärlekskval. Hon var trettisju år, chef för en välgörenhetsorganisation och hade redan upplevt många tragiska händelser. Men vad spelade det för roll när känslan av att bli galen klöste sig fast och vägrade att lämna henne. Varför hörde han inte av sig, mannen hon träffat under en omtumlande, kärleksfylld, helt magisk vecka och som hon visste att hon älskade passionerat. När han åker på en sedan länge inplanerad semester och alla livstecken från honom tar slut står hon ensam kvar med ett otal obesvarade frågor. Vad har hänt, har han råkat ut för en olycka eller har han helt enkelt dumpat henne?

”En tyst mobil tar fram det värsta inom oss.”

Att träffa den stora kärleken och sedan mista den ger reaktioner som kan hanteras på många olika sätt. Vad är normalt, hur långt kan man gå och när har man gått över gränsen? Det här är en bok om kärlek, förlust, sorg, hat och försoning, men den visar också att kärleken övervinner allt till slut. Livet består av många överraskningar och ingenting blir som vi tror att det skall bli.

Ny information flätar hela tiden samman handlingen och ger aha-upplevelser som gör att jag drivs att lösa vidare. Den här boken är svår att lägga ifrån sig och när jag tidigare i sommar såg min 85-åriga mamma sittande vid köksbordet under dagtid med boken framför sig, förstod jag redan då att den här boken var något extra eftersom hon annars bara läser på kvällstid.

Rosie Walsh bor med sin familj i Bristol, Storbritannienv och Dagarna med dig är hennes första bok i eget namn. Efter att jag tidigare läst Jojo Moyes succétriologi, Livet efter digArvet efter dig, och En andra chans, som är en mycket läsvärd och trovärdig bokserie, vill jag tro att Rosie Walsh böcker kommer att bli minst lika uppskattade. För förhoppningsvis kommer hon att skriva många bra och läsvärda böcker i framtiden.

 En riktigt bra bok.

 

Sensommar i Olivlunden

Visst är sommaren fantastisk och årets sommarmånader har varit något utöver det vanliga. När västanvindarna nu tar fart och luften blir svalare ger det ändå hopp om en skön sensommar och höst. Helgens besök ute vid havet har gett oss tid för bokläsning, trädgårdsarbete och en trevlig fikastund med stuggrannar. 
 

Ett grönt blad på marken

Grönt! Gott,
friskt, skönt vått!
Rik luft, mark!
Ljuvt stark,
rik saft,
stor kraft!
Friskt skönt
grönt!

Gustaf Fröding
Mattoidens sånger

  (null)


(null)


(null)


(null)