#metoo

Det är svårt att missa allt som skrivs i dagens medier om våldtäkter, sexuellta trackaserier och ofredanden. Jag har funderat över om jag skulle ge mig in i diskussionen, men tvekat av flera orsaker. Den viktigaste är att jag aldrig blivit utsatt för en regelrätt våldtäkt och att jag aldrig tvingats till sexuella handlingar under våld och hot. . Jag har under hela mitt liv levt nära starka självständiga kvinnor och män som haft en bra syn på båda könens lika värde. Men när jag nu översköljs i media av alla dessa berättelser, känns det ändå som en självklarhet att vara med. För mig, för min dotter, för mina barnbarn och för andra kvinnors döttrar och barnbarn. Demoskop har precis gjort en opinionsundersökning för Expressen och den visar att nära 80 % av alla kvinnor i Sverige har utsatts för sexuella trakasserier. En svindlande siffra, en vidrig siffra, en oacceptabel och äcklig siffra, som vi alla måste hjälpas åt att förändra. Utifrån den undersökningen är jag en av de 80 % av kvinnor som har erfarenheter av kränkande handlingar. Jag har minnen av tafsande händer, blottade könsorgan och könsorgan som tryckts mot mina höfter. De minnen som etsat sig fast mest ligger över 40 år tillbaka i tiden och utspelade sig i ett nordafrikanskt land där jag upplevde att många män hade en vidrig kvinnosyn och respektlöshet. Det som nu berättas under #metoo, sker överallt och är inga nya beteenden, men det är ingen ursäkt för att de skall få fortsätta generation efter generation.

Tafsandet och skämt med anspelningar på sex är kanske inte alltid så illa menat, men om det nonchaleras och tystas ner så ger det signaler till alla pojkar och män att det är helt acceptabelt och sker då handlingen på ett barn kan den få mycket tråkiga följder. Den ena handlingen ger den andra och därför känns det extra viktigt att vi alla är med och visar att inget av de här är okej. Om alla berättelser får liv och förs ut över världen och om de når flickor och kvinnor som tror att underkastelse är normalt och att pojkars, mäns och pappors ord alltid är sanning, då kan vi förhoppningsvis göra något för att stoppa alla dessa vidriga handlingar, kränkningar och trakasserier. Vägen är troligast fortfarande lång, men tillsammans är vi starka.

När vi nu sätter fokus på de onda handlingarna, så är det extra viktigt att också rikta ljuset på alla dessa pojkar och män med goda beteenden och god kvinnosyn, som aldrig har eller kommer att bete sig illa mot någon, oavsett kön. För mig känns det viktigt att inte generalisera, kvinnokampen är mycket viktig, men ALLA män är inte problemet.

 

Häxan - en bok i tiden

Lästips för mysiga höstkvällar!

”– Häxan är en bok om feminism och om rädsla för det okända. Den rädslan är ingenting nytt, den har funnits i alla tider, men varje ny generation måste övervinna den. Utan förändring gör världen inga framsteg. Mitt mål är att världen ska vara en lite bättre plats när jag lämnar över den till mina barn, säger Camilla.”                                                                                                         bonnierforlagen.se          

Camilla Läckbergs tionende bok i fjällbackaserien var inget självklart bokval inför höstens fjällresa. Men eftersom den fick ett bra mottagande när den släpptes i våras och att den finns som ljudbok blev en avgörande faktor. Det tog författaren 9 månader att skriva boken som har 1,2 miljoner tecken och 650 sidor och det tog mig 23 timmar 31 minuter och 19 sekunder att lyssna igenom den. Bokserien är en internationell bestsellers som har getts ut i 60 länder och böckerna har sålts i över 20 miljoner exemplar.

För trettio år sedan försvann en liten filcka från en gård utanför Fjällbacka. Allt upprepas när ännu ett barn försvinner, i samma ålder och från samma gård. Utredningen rivs upp igen, rykten sprids när djungeltelegrafen tar fart. Boken berör många viktiga problem som funnits och fortfarande finns. På 1400-1600-talet, anklagades i huvudsak kvinnor för samröre med Satan. Även i dag pågår häxjakter mot människor, på grund av rädslan för det okända och kan få fruktansvärda konsekvenser. När jakten pågår saknar den både relevans och  legitimitet. Efter en ganska spretig start med flera fallbeskrivningar och många karaktärer så börjar händelserna falla på plats och berättelserna med olika tidsangivelser löper sakta i varandra för att slutligen får en upplösning. "Häxan" är en bok som jag tycker passar bra som talbok, för 650 sidor tar tid att läsa. Som talbok har den följt med mig vid diskbänken, vid bilresor och promenader, vilket gör att det går fortare att ta sig igenom det nästan dygnslånga innehållet.  

Nu får jag ge mig till tåls lite, för igår berättade Camilla Läckberg på sitt Instagramkonto om den nya boken som inte ingår i Fjällbacka-serien. Redan 1,5 år innan utgivandet är rättigheterna sålda till flera länder och den första deleln av två kommer ut 2019. Huvudkaraktären som tar över efter Erika Falk heter Faye, vilket ger oss en ny kvinnlig karaktär som vi så väl behöver och det vet Camilla Läckberg också.

 
Jag har lätt för att bli förälskad i stenar.

Stenar och kristaller har i århundranden använts som helande och med magiskt syfte. Kanske användes de också av Elin, en av karaktärerna i boken "Häxan". De här vackra stenarna har jag fått som en gåva av Mia Maria. Hon har plockad dem ute på vår tomt vid havet och sedan målat dem i ett mönster som ger mig en avslappnande mandalakänsla.

Källor:
bonnierforlagen.se 
sv.wikipedia.

Kontraster

Nu har jag kommit ganska många veckor in i mina studier och skrivartimmarna har blivit många. Tiden bara rusar iväg och uppgifterna som skall lösas är många. Eftersom söndag är veckans deadline så blir ofta helggarna också till skrivardagar. Vid midnatt skall allt vara inlämnat och även om jag försöker att planera skrivandet så hamnar jag ibland i viss tidsnöd. I dag är det en sån dag, för veckans uppgift har funnits som en vindsnurra i  huvudet under veckan. Det tar ofta flera dagar innan jag kommer till klarhet över hur uppgiften skall lösas. 50 % studier blir lätt till mer när skrivuppgifterna och diskussionerna med andra deltagare är både intressanta och lärorika. Men vid midnatt, 23.59 skall jag förhoppningsvis vara klar och kunna trycka på "skicka".
 
För att hålla tankarna i styr när skrivuppgifter och cirkelplanering tar stor plats i huvudet, blir skogen den balansgivande platsen. Vid en höstpromenad i stan, ute vid havet eller i inlandet reder jag ut många problem och får samtidigt de naturupplevelser som jag är så beroende av. I dag skall jag besöka några av mina favoritplatser vid Sticksjön.
 
 
Den här bilden blir en tolkning av kontraster, det goda och det onda, det vackra men lömska.