”Rensa i röran”

 Jag planerar för en flytt. Efter 28 år på stora ytor är det dags att söka sig vidare till ett mer komprimerat liv. Det här ger mig chansen att ”rensa i röran” på ett mer grundligt sätt, men kräver också kraft, energi och beslutsamhet.

Det här är en process som jag försöker att göra på ett lugn sätt. Det känns konstigt att rensa bort en stor del av min och min familjs liv, men jag försöker att ta mig igenom låda för låda och skåp för skåp. I några av skåpen och garderoberna ligger en del ömtåliga och även dyrbara saker och väntar på min uppmärksamhet. När det nu är dags att plocka fram det jag sparat under många år så blir det kanske inte riktigt som sakerna tänkt sig. Men efter en tur till Erikshjälpen så får de förhoppningsvis en bättre position i någon annans hem och jag får gott om plats i ett mindre boende.

För att öka energin i mitt rensande så använder jag mig av en del tips som webbkurserna ”Feng Shui på lätt sätt” delar med sig av. I deras kostnadsfria webbkurs "Nyfiken på Feng Shui" hittande jag också en del tips om att "rensa i röran". När det känns extra motigt så öppnar jag några fönster och släpper in frisk luft. Enligt Feng Shui ger det omedelbar respons från Chi som sätts i rörelse i alla rum och drar in i alla vrår. Det ger Chi mer svängrum och mig mer enegi. Efter några djupandningar i den friska svala luften så känns det faktiskt mer motiverande att kavla upp ärmarna och sätta igång igen. Men tiden går, skåpen är många och jag har insett  att mycket borde varit gjort redan i går.

Jag tar gärna emot fler tips som underlättar min rensning! 

Har du några tips?

Länken till ”Nyfiken på Feng Shui” finns HÄR och Facebooksidan hittar du HÄR.

 
Det är inte alltid så lätt att skiljas från saker man tycker om.
Jag sparar på så många udda älsklingssaker.
Att bli förälskad i en sten är inga problem för mig.

Lingondrickans återkomst

På 80-talet tronade den vackert röda lingondrickan på våra familjebjudningar och söndagsmiddagar. Med tiden ratades den av barnen, söta dryckers vara eller inte vara blev heta frågor och läsk, saft och för vuxna även vin prioriterades de gånger det serverades något annat än mjölk och vatten. 
 
När skogarna är fulla med lingon och källaren fylld med lingonsylt så är det nu dags att välkomna lingondrickan tillbaka i familjen. Nyttig, färgrik och fantastiskt god är mitt omdöme om drycken från skogens röda guld och det skall bli spännande att se om den hissas eller dissas vid nästa familjemiddag. Troligast så kommer den, precis som för 30 år sedan att få svårt även hos nästa generation i konkurren- sen med Coka Cola, Julmust och Påskmust. 
 
Men gubben och jag vi utbringar en SKÅL för LINGONDRICKANS återkomst!
 
 
 
HÄR är grundreceptet som jag använt. Jag gör dubbelsats, fryser en del till mig och sötar då med stevia, banan eller andra söta bär och frukter.

Kycklinggryta med höstkänsla

Den här helgen har varit fylld med allt det som jag önskar mig av en bra hösthelg.  Att tillsammans med prinsen följa sonens slit genom alla hinder på ”Bergeforsen Obstacle Race 2016” var verkligen ett lördagsnöje och att på söndag möta upp med dotter och två cyklande prinsessor på  ”Skogens dag”  var också helgaktiviteter som jag tycker om. Till det kan jag lägga en försenad födelsedagsmiddag hos EmmaSelina med smörgåstårta och filmvisning och en lång skogspromenad som gav både motion, frisk luft och en korg fylld med trattkantareller. Helgen fick sedan ett mycket bra avslut med en höstryta på kyckling, svamp, rött vin och en god kryddblandning från Tynderö Kryddbod.

Kycklinggryta med höstkänsla
400-500 g kycklingfilé eller kycklinginnerfilé
Olja till stekning
2 gula eller röda lökar
En bit purjolök
1 morot
1 palsternacka
1 bit rotselleri
2-4 vitlöksklyftor
Svamp, champinjoner, eller annan höstsvamp efter smak (jag använde trattkantareller den här gången)
4-5 dl kycklingbuljong eller vatten + 0,5 buljongtärning alt. 3 msk kycklingfond
3-4 dl rött vin
0,5 dl chilisås
1 msk Husets Röda från Tynderö Kryddbod eller någon anna örtblandning
Flingsalt
Svartpeppar
Grädde och maizena till redning efter önskemål och smak.

Stek kycklingbitar i olja. Skär lök, purjo, vitlök och rotfrukter i bitar och blanda ner med kycklingen. Bryn några minuter och blanda sedan ner svampen i lagoma bitar. Tillsätt buljongen, det mesta av vinet, chilisåsen och kryddorna. Låt grytan koka i cirka 30 minuter. Smaka av med salt, peppar och resterande vin. Grädde och maizena om du vill ha en mildare och tjockare sås.

 Idén till grytan fick jag från veckansmiddag.com