Den som hittar sin plats

Boktips!

Den som hittar sin plats i tillvaron slår ut i blom och tar på något förunderligt sätt ingen annans plats.
Bara sin egen."                                                                                                                  Tomas Sjödin

Jag har läst flera av Tomas Sjödins böcker och uppskattar verkligen det språk han använder. För en tid sedan hade jag möjlighet att lyssna på hans föreläsning två gånger med några dagars mellanrum. Så mycket klokskap som hans böcker och föreläsningar innehåller behöver tid för återkoppling och eftertanke. Nu har jag läst hans bok ”Det händer när du vilar” för andra gången och börjat på hans senaste, med samma namn som föreläsningarna, ”Den som hittar sin plats tar ingen annans.” En beskrivning om hur många inte hittar sin plats och om ett samhälle med många outslagna blommor. 

 
 

Sommarmat

Efter en veckas utforskande av den franska matkulturen så är det dags att njuta av den svenska sommaren och enkel men god mat utifrån mitt mattänk. Ett bra tillbehör till sommarens grillmat är den här gratängen som passar de flesta. Jag fick den första gången hos EmmaSelina och receptet kommer från livsstilsmagasinet ”Du i focus.
http://duifokus.se/mat-dryck/zucchinigratang/
 
”Till 4 portioner behöver du
  • 600 gr zucchini
  • flytande margarin (till formen)
  • 1 tsk salt
  • 3 ägg
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 dl riven ost
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk chilipulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader

Skölj zucchinin och riv den grovt. Strö på saltet och låt stå i ca 15 minuter. Krama ur vätskan som bildats och lägg det rivna i en skål. Rör ner ägg, majsstärkelse, hälften av osten, pressad vitlök och kryddor.

Smörj en ungsäker form med margarinet. Häll smeten i formen. Strö över resten av osten och grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 25-30 minuter.

Servera till grillat eller som den är med sallad.

Smaklig måltid!

För er Viktväktare: 3 SP/1 SP Flex per portion om man använder max 17%-ig riven ost och 1 tsk flytande margarin.”

Receptet är citerat direkt från livsstilsmagasinet  ”http://duifokus.se/

Mitt tips är att göra den dagen före och sedan värma den. Jag tycker att den är fastare och godare då. Lite extra örtkryddning passar också bra.

 Med cassavamjöl, olivolja och utan ost fungerar receptet också för den som äter palekost.

En stund av stillhet

 
 
 En sakta promenad i ”okhrabyn” Roussillon. Där de gulröda okhratonerna som finns i jord och berglager gett färg till byns byggnader. Här längst upp i byn hittade vi ett lugn och en inre stillhet som jag gärna vill stanna kvar i. Det var en stund av glädje och kärlek till livet.