Tomatsoppa och kylskåpsstädning

Ser i olika facebookgrupper att många har svårt med att hitta mat som fungerar i sommarvärmen. Jag har inte de problemen men vill naturligtvis som många andra ha de så enkelt som möjligt, för att slippa stå vid spisen under varma sommardagrar. Soppa låter verkligen inte som sommarmat, men för mig och gubben är det ett enkelt och bra alternativ som kan ätas varm, ljummen eller kall, allt efter tycke och smak.
 
Jag använder min crockpot, som sköter jobbet helt själv i värmen och jag slipper passa vid spisen. Sopppa går naturligtvis att koka i en vanlig gryta eller kastrull också och med hjälp av en timer som håller koll på tiden, behöver det inte bli så arbetskrävande. 
 
Dagen tips är TOMATSOPPA.
 
Jag gör en kylskåpsstädning och ser efter vad som finns tex. lök, vitlök, purjo, morot, broccoli (stjälkarna går bra att anväda i i soppa), mjuka tomater och paprika. Palsternacka och rotselleri ger också bra smak.
 
Sedan skär jag grönsakerna i bitar och lägger ner dem i pottan eller kastrullen. Lök, purjo och vitlök bryner jag först i en stekpanna med minimalt med fett eftersom jag har väldigt svårt för smaken på kokt lök. Häller över 1-2 l tomatjuice i tetra (Lidl och Willys har goda tomatjuicer). 2-4 msk tomatpure, 1 förpacknig krossade tomater, salt, kryddor efter smak och 2-4 buljongtärningar. Grönsaksbuljong för en vegetarisk soppa, annars kyckling- eller köttbuljong. Jag använder Alphanaerings grönsaksbuljong och kryddor och färska kryddor från trädgården som gräslök, timjan, oregano, basilika och rosmarin. Smaka av under kokning så att smaken passar dig och pressa i färsk vitlök efter smak.
 
Jag låter crockpotten koka på HÖG i 4 timmar eftersom jag gör på 2 förpackningar tomatjuice och det tar så lång tid innan det kokar upp på låg, men med 1 förpackning så borde det fungera på 6 timmar LÅG. Kokar du på spisen i en gryta ser du säkert själv när allt kokat ihop. 
 
Sedan mixar jag allt och smakar av om det behövs mer sal och kryddor. Vill du ha en starkare soppa så ta med lite chili, men min gubbe blir inte så glad om vår soppa blir för stark.
 
Soppan är god kall, varm eller ljummen med riven ost, youghurt eller ett kokt ägg. Idealisk viktväktarmat för den som vill äta mager bra mat, men passar också med olivolja, riven fet ost och creme fraice för den som vill ha ett annat alterntiv.
 
Jag fryser soppan portionsvis i glasburkar och har sedan ett bra "medvetet val" till lunch eller middag.
 
Jag vet att tomatjuice innehåller point men har gjort ett eget val att inte räkna juicen eftersom jag inte anser att jag överäter av 0 sp mat. Vill du räkna den så är det 9 sp i 1 liter, delat på 4 portioner vilket ger det 2 s/portion.
 
Inget soppkok smakar exakt lika men resultatet blir alltid bra och det är smidigt att plocka ut en burk ur frysen på morgonen eller kvällen före och ställa in i kylskåpet. 
 
 
Du som äter  Palekost kan säkert anpassa receptet med lite egen buljongfond och bra kryddor för att göra den som du vill ha den.

Ett liv med "medvetna val" 🍓

Efter att bytt ut Olivlundens familjeliv och hetta mot ett lika varmt men lugnare liv i Inlandet, är vi nu hemma i stan igen. Husvagnen fick följa med så vi har samma comfort vart vi än befinner oss. Veckan har bjudit på höslått, insjöbad, bokläsning, promenader och en utflykt till mina barndomstrakter i Hälsingland. Sonen har under veckan kämpat mot elden i Jämtland och jag är så stolt över hans insats och positva attityd kring hemvärnets arbete. Resten av familjen lever fortfarande havsliv och njuter av sol och ledighet.

I lördags kom regnet  och under mer än ett dygn regnade det oavbrutet. Eftersom bäcken har sinat så kunde vi nu samla vatten i hinkar och flera dagars vattenförsörjning räddades. Dricksvatten går att hämta i dunkar men det underlättar enormt att ha regnvatten till både tvätt och disk. Efter det efterlängtade regnet lyste hela moder natur upp och förhoppningsvis ger det svamp och bär en gynnsammare tillvaro framöver.

Mitt viktväktarliv fungerar väldigt bra när hushållet är mindre och jag själv kan styra över matthållningen. Appen visat i dag på -6,8 kilo och jag har bara ett par kilo till som skall bort och nöjer mig där för lägre siffror är svåra att behålla. Ålder och medicinering är en påverkande faktor i min kamp mot kilorna och eftersom jag under de sista 40 åren knappt ätit godis och fikabröd så blir de "medvetna valen" viktiga. Det nya flexsystemet hos Viktväktarna är ett fantastiskt verktyg för att göra de här valen och jag kämpar tappert vidare.

 
Att  ställa baljor och hinkar under takrännorna innan regnet började
visade sig vara ett bra väl när bäckarna är torrlagda.
 
 
Att servera svenska jordubbar i en ärvd kristallskål en varm sommardag, känns också som ett
bra "medvetet val".

”Dansa med universum”

Det är varmt och livligt i Olivlunden nu. Hela familjen har semester och ”kära mor” och brorsonen har också hälsat på. Dagarna är fulla av sol, bad och långa trivsamma middagar ute på altanen. Den enda plats där det råder ett lugn är vid vår lilla diskplats för igen vill lägga tid på handdisk. Där tar jag mig sakta igenom alla glas, tallrikar och bestick med solen och det glittrande havet som sällskap. Det är Olivlunden när den är som bäst, att vara ensam i egna tankar, njuta av havsdoften, värmen, fåglarnas skri och barnbarnens glada skratt och plaskande långt ute i det långgrunda havet. Ensam men ändå mitt i natur, kärlek och gemenskap, som att ”dansa med universum”.
 
 
Här är ett tidigare inlägg om att ”Dansa med universum” http://basilicablogg.se/2017/september/dansa-med-universum.html