GLAD PÅSK 2016

 
 
I år tar jag hjälp av två påskklädda prinsessor i min PÅSKHÄLSNING TILL ER.
GLAD PÅSK  önskar Ellen, Clara och mormor
 
Varje barn som föds är en pil som färdas mot framtidens hjärta.
Björn Ranelid
 
Foto: Christoffer Ahlin
 
 
 
 
 

Morotsblommor

 
 
VÅRT  DAGLIGA BRÖD kan också ge varma känslor om vår, sommar och sol.
Det här brödet är en favorit i familjen och var mitt bidrag till sonhustruns "öppet hus" förra lördagen.
 

Morotsblommor 2 bröd

• 800 g (ca 1,4 l) Kungsörnen Vetemjöl Special. (Jag byter ut lite av vetemjölet mot havremjöl).

• 50 g (1 pkt) jäst

• 1,5 tsk salt, 1 msk vit sirap (valfritt)

• 25 g smör eller margarin, rumsvarmt

• 2,5 dl mjölk och 2,5 dl vatten,  37ºC (fingervarmt)

• 1 stor eller 2 små fint rivna morötter.

• Så här tillagar du receptet (130 minuter):

• 1. Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt mjölk och vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Klicka i fettet och tillsätt salt. Häll mjölet direkt ur påsen i ett litermått. Tillsätt mjölet, men spar 1 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt (minst 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand) tills degen känns smidig. Ta mer mjöl om det behövs.

• 2. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.

• 3.  Knåda degen smidig på mjölat bakbord och baka ut till Blommor: Dela degen i 2 delar. Kavla ut till en rund kaka. Tryck ett glas i mitten av kakan. Skär sedan med en kniv ut 12 tårbitar. Vrid varje bit ett halvt varv. Du kan också göra det här på plåten för finare form på blommorna.

• 4. Lägg blommorna på en plåt, smord eller med bakplåtspapper och låt dem jäsa ca 30 minuter under bakduk.

• 5. Värm ugnen till 200- 225°C.

• 6. Pensla med ägg och strö över sesamfrön och grädda i 200–225ºC i nedre delen av ugnen, ca 20 minuter.

Varje blomblad kan sedan brytas i portionsbitar. 

Om du provar att göra dina egna blommor, hör gärna av dig och tala om vad du tycker.

 

Vårkänslor

Dagarna blir längre och solen börjar sakta värma min vintertrasade kropp. Seratoninhalten smyger sakta uppåt och det kommer förhoppningsvis att märkas någon gång i april och maj. Jag upplever varje vinter som en transportsträcka mot ljuset, värmen och glädjen och ser påsken som en hälsning och ett löfte om att det bara kan bli bättre. Än är det långt kvar till mitt riktiga vårskri men de sista dagarna har tinat upp mig en del och när jag ser mig omkring så har också isen och snön känt av solens magiska påverkan. Ser fram emot många soliga dagar vid havet.
 
 
Emil och Juni,  Olivlunden 16 mars 2016
 
Foto: Mia Maria Nygren