Att behågas - att njuta på rätt sätt

Min gubbe och jag är som hamstrar när det gäller att plocka bär varje sommar och höst. Naturligtvis varierar tillgången men på något sätt så lyckas vi fylla frysen med något varje år. Det vi inte hittar i skogen finns oftast att köpa lokalt eller i någon av alla våra livsmedelsbutiker. Som viktväktare ser jag bär det optimala lvardagsbaslivsmedlet som passar till så mycket, smakar så bra och går att äta ofta och i ganska riklig mängd.  Vårt stående kvällsfika är en skål med bär och en klick Larsas 0 %-iga yoghurt. Alla bär passar inte för mig att äta men eftersom alternativen är många, så fungerar det ändå riktigt bra. Blåbär, hallon, hjortron, svarta vinbär, lingon och jordgubbar är det som finns i frysen nu ibland blandar jag i frysen mango, hackat äpple, skivad banan eller andra färska frukter för att höja nivån av sötma. Valet av att använda socker och sötningsmedel är helt valfritt. För att öka smakupplevelsen så brukar jag ibland använda några droppar vaniljessens eller vanillinsocker, jag har svårt för smaken på rått vaniljpulver, men det är ju också ett alternativ.
 
För ett antal år sedan skrev jag ett inlägg om det origentaliska begreppet "tjeif", som kan liknas med ordet njutning. Att äta bär från lokala skogar stämmer väl in på ordet tjeif för mig. Det känns som ett bra val för både miljö, hälsa, plånbok och dessutom så smakar det gott. Att behågas - som att jag njuter på rätt sätt.
 
"En behågare brukar behåga, en behågfull stämmning möjliggör ett behåg och ett behågshandikapp innebär en oförmåga att behåga. -  Nästan allt man gör kan man också göra med behåg om man tycker om det man gör"   
 
Inlägge kan du läsa HÄR