MATLUST

Elisabeth som driver bloggen Punctum saliens har under våren gått ut med "bloggutmaningen som gör livet rikare". Jag antar nu utmaningen i etapp tre som handlar om "frossa i din favoritfärg".

 

Jag har inte så stora kunskaper om hur vi allmänt uppfattar olika färger, men antar  att det är en subjektiv uppfattning som framkallar någon form av reaktion hos oss alla. Ett område som jag behärskar lite bättre är kostkunskap och utifrån både kunskap och erfarenhet så vet jag att färger har en stor betydelse för vår hälsa. Antioxidanter som finns i färgstarka grönsaker och rotfrukter har sagts förebygga cancer, stärka immunförsvaret och även bidra till vacker hud, men eftersom nyare forskning verkar ändra på den uppfattningen så koncentrerar jag mig här på färgens betydelse för LUSTEN till att äta.

 

När vi säger att vi "ser rött"  så är det  språkuttryck som kommit till utifrån våra känslor eftersom vi reagerar både fysiskt och psykiskt på färger. Den röda, gula och orangea färgen gör oss hungriga och därför används den medvetet av snabbmatskedjorna. Rött ger energi, gult kopplas ofta samman med mat och orange är en varm färg som stimulerar aptiten. Som citrusfärg associeras orange med hälsosam mat och den är också färgen för höst och skörd. Varje vår och försommar när jag ser hur färgstarka primörer och spräda grönsaker dyker upp i butikerna känner jag en ökad LUST till att prova nya spännande recept i takt med att dagens soltimmar blir allt fler.

 

Det röda ÄPPLET och den gula CITRONEN är personliga favoriter som ger mig en känsla av FRISKHET och HÄLSA.

 

 

 

En del fakta taget från Wikipedia

Foton: mina egna

En resa tillbaka i tiden

Min brorsson som är 13 år delar mitt intresse för det gamla. I lördags gjorde han och jag en resa tillbaka i tiden genom att gå på upptäcktfärd i familjens gamla hus. Vilka fantastiska historier vi skulle fått höra om husets väggar hade kunnat berätta för oss om svunna tider, men nu fick vi själva tolka det vi såg och fantisera om alla de personer som levt och verkat inom de fyra väggarna.

Tapet i storstugan

Under tapeten finns tidningar från 1904

När sattes då  bården som sitter under tapeten dit?
Kanske kan man hitta någon notering, någonstans , vem vet?