Söndagsfrid

Efter en intensiv vecka och helg med teater, afternnontea, svampplockning, städning på altanen, gravskötsel och vinterboning i stugorna på landet, så sitter jag nu här och avslutar helgen vid några av de tv program som jag missat under veckan.  SVT och TV4 play är fantastiska uppfinningar för mig som aldrig hinner följa serier och andra populära program, men som ändå känns viktiga att ha lite koll på. Fördelarna är många, för programmen kan ses när jag vill, stoppas precis när jag vill och spelas om igen när jag missat något viktigt i handlingen. Fredags och lördagsmys i all ära, men för mig är det här söndagsfrid på hög nivå. En frid som jag aldrig upplevde under alla de år när arbete eller studier väntade på veckans första vardag. Tända ljus och en kopp te i sällskap med Skavlan, Maria Wern och David Helenius känns just nu som den bästa av avslutningar på en helt ok vecka.
 
 
 
När kylan kryper närmre är det skönt att drömma sig tillbaka till stora vackra pionfält  och alla minnen från försommarens resa till Provence.
 
 
 

Låt maten bli din medicin och medicinen din mat / Hippokrates

Viktväktarna startade sin verksamhet 1972 och jag var bara 18-19 år när jag första gången kom i kontakt med dem. Det är nu över 45 år sedan och tänk så mycket som hänt och förändrats under åren. Så många skämt som dragits och så många av oss som försökt glida in tyst och obemärkt till deras informationsträffar och vägtillfällen. Jag har varit medlem många gånger, naturligtvis med varierande resultat, men alltid försvarat viktväktarna vid kritik och spydiga kommentarer. Ibland har det varit trögt och jobbigt, andra gånger har allt fungerat så bra att omgivningen påpekat min viktnedgång som något negativt. Det här med vikt är svårt, allra helt för mig som har anlag för övervikt och som älskar mat. Oberoende av om jag varit medlem eller inte så har mitt liv alltid varit en viktresa. Jag har under åren utbildat mig inom kost, hälsa och beteendevetenskap och även arbetat med att hjälpa barn, ungdomar och unga vuxna som behövt stöd i olika nutritionsfrågor. Viktväktrtänket har alltid funnit med, även om jag inte alltid själv orkat vara helt disciplinerad och haft stenhård kontroll. Jag har också provat andra sätt att äta som LCHF, ISO, Paleo m.fl. men alltid återvänt till viktväktarnas filosofi. Det har inte alltid varit lätt, men utan mina kostkunskaper, beteendemodellen och principfasthet, vet jag säkert, att jag i dag, precis som Nalle Puh suttit fast i någon dörröppning och inte tagit mig loss.
 
Under åren har programmet ändrats många gånger. Från att lever varit ett måste, en maxgräns på ägg och poängräkning på mina favoriter inom frukt och grönsaksgruppen ger nu dagens flexprogram en enormt stor frihet.
I mitt tycke har viktväktarlivet aldrig varit så lätt som nu. Många kända personligheter och ständiga guldmedlemmmar har gett programmet en ny positiv stämpel och många med mig kämpar tappert vidare som återkommande medlemmar när vi har behov av att strukturera upp vår vardags- och helgmat. Jag har aldrig haft något problem med godis och aldrig varit sockerberoende men är man som jag, en person som bara behöver titta på maten för att öka i vikt, behövs ibland både tips och stöd. 
 
Under min sjukskrivning orkade jag inte riktig med att fokusera på kost och motion och resultatet visade sig snabbt på vågen. Än en gång fick Viktväktarna bli min livlina och nu ett år senare har jag tappat över 7 kg och har bara de sista hektona kvar till mitt mål på 8,3 kg, där jag inte är smal men väldigt nöjd. En gång viktväktare, alltid viktväktare.
 
 
Ett exempel på Viktväktarlyx är den här tallriken som var fredagens mysmiddag. Naturell hummer, räkor, tonfisksallad, kallrökt lax och en sås på Larsas grekiska yoghurt. Det blev en riktig skåprensning för det mesta på tallriken är köpt till bra pris och sedan blivit kvar i frysen. 
 
En halv rensad hummer 0 sp. Kan bytas ut mot 2 ägghalvor som också ger 0 sp.
2-3 hg räkor 0 sp
Tonfisksallad  på 1/2 liten burk tonfisk i vatten, 1 dl frysta salladsgrönsaker, isbergssallad, 1/2 tsk rapsolja, lite balsamicovinäger, dill, salt och peppar 1 sp
2 skivor kallrökt lax 2 sp
Larsas 0 %- iga yoghurt med örtsalt, vitlök, pressad citronsaft, rivet citronskal (saffran är också gott att smaksätta med) 0 sp
 
Summan blir 3 sp och sedan fanns utrymme för bröd, kex eller nachochips efter eget val.
Vi åt nachochips till. Jag för 3 sp och gubben för mycket mer.

#livet

Det blev ett möte med Agneta Sjödin, glad och positiv i sitt bemötande som vanligt. Visst berättade hon en del om sin nya bok, men precis som jag förstod, så gav det inte så mycket mer information om vad i handlingen som är verklighet och vad som är fiktion. Hennes hälsingedialekt dyker upp lite nu och då och på något konstigt vis blir jag alltid glad av att lyssna på henne. De är de där små glädjestötarna som går igenom min kropp när jag träffar författarna och hör deras egna tankar och funderingar om sina böcker, livet och litteraturen som ger mitt läsande en extra dimention. Jag lyssnar ofta på författare som besöker vår stad och ser fram emot många spännande möten under den kommande hösten och vintern. Det är en del av #livet för mig.