Älska eller hata?

Jag följer sällan recept, utan är lite mer som Kajsa Varg och "tager vad jag haver", men under veckan dök januaris nummer av Mer smak från Coop upp i brevlådan och innehållet i den inspirerar mig till stordåd. Nu planerar jag för att göra en tur till affären och  inhandla några ingredienser som fattas. För en gångs skull skall jag följa recepten till 100 %, nja, troligast till 95%, för inget recept i välden kan förmå mig till att använda koriander. Koriander är för mig som vitlök för andra. Älska eller hata, jag älskar vitlök och hatar koriander. 
 
Några exempel ur tidningen:
Pulled chicken 4 portioner
900 g kycklinglår med ben
1 msk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk anchochili
1 tsk rökt paprikapulver eller chipotlepasta
3 msk muskovadosocker
1 tsk salt
0,5 tsk grovmalen svartpeppar
5 vitlöksklyftor
0,5 kruka koriander
2 dl hönsbuljong
 
Bönsalsa 4 portioner
400 g kidneybönor, 1 burk
2 msk pressad citronsaft
2 msk olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
0,5 finhackad röd chili
1 tsk socker eller flytande honung
0,5 skalad tärnad gurka
2 tärnade tomater
1 strimlad salladslök
1 tärnad avokado
0,5 kruka koriander eller persilja
flingsalt
nymalen svartpeppar
 
Några andra recept som jag tänker prova är hembakade tortillas, räksalsa och picklad rödlök.
 
Har du inte tidningen så finns alla recept HÄR.
 
 
Jag ser fram emot en rolig eftermiddag i köket och en fantastisk lördagsmiddag.
Men först en promenad i vinterlandsskapet.
 Foto: Basilica
 
Vart står du i korianderfrågan?
Älska eller hata?

En sotig korv med bröd

Just nu är mina arbetsdagar mycket tuffa. Nya deltagare skall introduceras och planeringen för en invigning i februari är i full gång. Att äta enligt 5:2 metoden fungerar inte för tillfället så Viktväktarnas Nudelsoppa har blivit en räddning som gör lunchen kalorifattig och middagen får sedan bli en variant av familjens "normalmiddag". Gubben drar sitt strå till stacken genom att riva morötter och fylla frysen med fisk och kyckling, vilket gör att vi kan äta riktigt "bra mat" även en stressig vardag. 
 
 
En sotig korv men bröd är kanske ingen vanlig onsdagsmiddag, men en solig söndag framöver kommer det att passa mig perfekt. 
 
Det är alltid bra att ha någonting att se fram emot.
'
Foto: Basilica 

Team 233

Lita på processen sa min kollega och det visade sig vara en bra idé. Det har hänt mycket i Sundsvall under den sista tiden och det kommer att hända mer. 
 
SEB:s nya etablering i Sundsvall är ett värdefullt tillskott. IUC, Industellt utvecklingscentrun har på uppdrag av Näringslivsbolaget räknat ut att etableringen ger en samhällsekonomisk vinst på 9,5 miljoner kronor per år för Sundsvalls Kommun. Förutom 75 nya arbetstillfällen på SEB:s telefonbanktjänst bidrar det också till 57 indirekta tjänster. Det här är en av orsakerna till att vår verksamhet "Team 233" är av intesse. Vi har under veckan fullföljt de kriterier som krävdes för att kunna jobba vidare och även haft ett flertal intresserade besökare i Innovations- fabriken. 
 
Jag har tidigare skrivit att jag sysslat med storytelling. På den plats där Riksbankshuset i dag ligger fanns i slutet på 1800-talet Sundsvalls första telefonledningar. Ett fleral år innan Sundvalls första telefonväxel kom tiill så använde man där telefonen som ett arbetsredskap mellan en bokhandel, ett tryckeri och en litografisk anstalt. Vi har som "Team 233" tagit bokandelns telefonnummer med oss in i 2000-talet. Det finns mycket mer att utforska om den plats vi dagligen befinner oss på, men allting har sin tid.
 
 
Hollnerska bokhandeln hade år 1888 bytt namn till
Collins Bok, Musik-, Pappers- & Konsthandel med telefonnummer 233.
 
Annons i Sundsvalls Tidning Årgång 1888
 
Referenser:
(ST 2014-01-17) 
(http://runeberg.org/sundtidn/1888/0233.html)