basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Vart kommer all ondska ifrån?

Publicerad 2009-02-28 10:15:00 i Allmänt,

I fredagens Dr Phil togs problemet med Internetmobbning upp. Hans son har precis kommit ut med en bok och varit ute på skolor och arbetat med problemet. Eleverna skapar problemen på sin fritid genom att  mobba och trakassera varandra via olika communities, mötesplatser och chatprogram. När de sedan kommer till skolan och möts i den fysiska verkligheten så smäller det. Slagsmålen filmas och läggs sedan ut på internet.

Ett som jag ser det större problem är alla dessa elever som inte konfronterar sina plågoandar utan tiger och inte vågar berätta för sina föräldrar hemma om vad de utsätts för. De mår många gånger psykiskt mycket dåligt.

Alla som har barn borde verkligen spärra och/eller försöka ha kontroll på hur deras barn/ungdomar använder familjens internetuppkoppling. Med SMS och mobila uppkopplingar är det naturligtvis ett ännu större problem.

Ser man lite mer ingående på problemet så ser man att skolan är tagen på sängen och att lärarna saknar kunskap  och möjligherer att göra någonting åt problemet. Staten har satsat 1,6 miljner på IT i skolan. Som sedan har lett till fler datorer i skolan, men ingen plan för hur de skall användas. Politerna verkar också tagna på sängen för trots att Sverige ligger långt fram när det gäller att använda ny tekning inom tele, data och kommunikation så har Sverige visst varit dåliga på att skapa åtgärder för att skydda våra barn och ungdomar (säkeronline.se).


Men om man ser det utifrån ett beteendepedagogiskt perspektiv, orsak - verkan, kan man inte låta bli att ställa sig frågan:

VART KOMMER ALL ONDSKA  IFRÅN?

och

Vart har ”Jesu etik”/ ”den gyllene regeln" tagit vägen?

 

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Fakta och reflektioner knyts samman i mina blogginlägg, de ger svar på många frågor men sår också frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur ett vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och er som läser. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid och alla är lika viktiga för att se en helhet. Ensam är inte alltid stark, tillsammans kan vi göra mycket. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar här eller skicka ett meddelande på basilica@live.se // Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela