Att shoppa smått är att tänka stort

Jag tycker om att handla lokalt och söker alltid efter nya favoriter som har kopplingar till närområdet. Tynderö Kryddbod är som många redan vet en av mina favoridbutiker. Jag använder många av bodens kryddblandningar i mitt kök och under sommaren har BBQ kryddan använts flitigt till grillmarinader. En blandning av olja, soja och BBQ kryddan passar bra till både gris-, fläskkött och grönsaker. 
 
 
På Mias hemsida  www.tynderokryddbod.se finns både kryddor och téer till försäljning. Många av kryddorna innehåller ostronskivling som odlas på gården.
 
 
Hos oss är det oftast svärsonen som sköter grillningen.
Här grillar han marinerad fläskytterfilé.
Foto: Basilica
 
 
Mias företag ingår i Unika butiker  som ger hållbar, lokal och utvald shopping hos unika butiker. Unika Butiker startade i Sundsvall och Timrå hösten 2013 på initiativ av några butiksägare. De ville göra något tillsammans för att uppmuntra fler att handla i fristående butiker. Visionen är att få hela Sverige att handla hållbart, lokalt och utvalt och därmed gynna fristående och privatägda butiker. 
 
 

Bevara sommarens smaker

Efter en grönskande sommar är nu mitt kök fyllt av örter och frön. Jag torkar både liggande på tidningar och handdukar men också hängande i buketter på krokar. Vinterns förråd av salvia, oregano, mynta, libbsticka och gräslök är nu säkrade och krassefröna till nästa års sådd har precis torkat. Nu väntar jag bara på att gubben skall fortsätta fylla frysen med bär och svamp så mina kvinnliga samlargener från stenåldern blir nöjda och jag lugnt kan invänta hösten. HÄR är lite bra tips om torkning av kryddor.
 
 
En tidig köksträdgård
 
 
En av Ernst favoritkryddor är libbsticka. Här är mitt vinterförråd.
 
Foto: Basilica

Söråkerstomater

 
Visst smakar svenska tomater bättre än de som transporterats långa sträckor från länder som tex. Spanien. Mina lokala tomater finns i Söråker där jag ofta stannar och köper både röda och gula tomater som sedan har en rykande åtgång i mitt sommarkök. Nyskördad gurka, krukor med örter och söta jordgubbar finns också att handla över disk i växthuset, vilket gör besöket till en speciell upplevelse.            (www.sorakergronsaker.se)