Att tillåta sig att landa

I går hade jag och mina kollegor en lunchdiskussion om vikten av att tillåta sig att landa. Mikael PlutoRudesjös dikt "Paus" beskriver på ett mycket bra sätt hur dagens kaffepaus kan utnyttjas till att ge sig själv tid för sinnesnärvaro/medveten närvaro liknande den som buddismen använt sig av i tusentals år.
 
Paus

Dagen har sina göromål
och jag driver med
som ett skepp utan segel

Tar timmarna
som de kommer
utan motstånd och besvär

Gör vad jag ska
medan livet rinner förbi
och drömmarna sover

Tills det blir paus
Då vaknar tankarna
medan kaffet svalnar

Plötsligt är jag upptagen
och tar kommandot över vilan
medan det vanliga trängs undan

Mitt i vardagens fängelse
hittar jag en egen vrå
i skarven mellan två möten

Andas ut och in
i min takt
medan att-göra-listan ligger i träda

Mikael Pluto Rudesjö

(http://flanoren.se)

Fotot är taget vid ett studiebesök på Vårsta Diakonigård i Härnösand,
 där verksamheten Grön Helhet hjälper långtidsjukskrivna
tillbaka till arbetslivet
bl.a. genom trädgårdsarbete.

Tid för tomater

 
Jag gillar tomater på sommaren
Grillade  tomater, grekisk sallad, tomatsoppa, tomat och löksallad
Ja, alternativen är många
 
Någon som har något favoritrecept som ni rekommenderar?
 
Foto: Basilica
 

Att ta beslut och göra det man vill.

Vad skall jag välja?
Beslutsångest är nog den vanligaste åkomman i vårt moderna samhälle. Men det finns vägar bort från verkligheten skriver Maria Gerlofson, psykologiredaktör i Tidningen Hälsa nr. 8 2013.
 
Forskning visar att ju fler val vi har desto större är risken att vi blir missnöjda och ångrar oss Det är viktigt att vi själva vet vad vi tycker, vad vi vill och vad vi står för. Maria Gerlofson skriver om vikten att själva ta reda på vem man är och vad man vill. Hon skriver också att de flesta val vi gör inte alltid är livsviktiga. Vi har nästan alltid möjlighet att ångra oss.
 
I mitt arbete möter jag ibland personer som säger att de söker "alla jobb som finns", men på min fråga om vilken arbetsplats de helst vill jobba på så har de svårt att ge ett tydligt svar. Jag har svårt att tro på att  någon  söker "alla jobb som finns" och eftersom det bara är en liten del av alla lediga tjänster som annonseras ut så kan inte svaret vara riktigt sanningsenligt.
 
Det här visar hur svårt men viktigt det är att ta beslut. Ibland behöver vi kanske lära oss att ta ett beslut, för oftast vet vi egentligen vad vi vill. Jag tror som Maria Gerlofson att det handlar om att komma över motståndet mot att fatta det beslut som vi innerst inne vet är rätt. Men velandet är en undanmanöver vi tar till  när vi vet vad vi vill men är rädda för att ta steget.
 
Vågar vi inte gå utanför våra bekvämlighetszoner och ta beslut som kanske inte alltid blir hundraprocentiga missar vi också  möjligheten tex. som arbetssökande att få praktik eller arbete på de arbetsplatser som vi innerst inne drömmer om.
 
Ett tips från  Maria Gerlofson är  att ta en krona och  bestämma ett alternativ  på kronan och ett på klaven.
 
Sedan är det bara att kasta kronan och göra det man vill.