Rädsla, gruppsykologi och medmänsklighet

"Ta del av kultur
Kultur i olika former är en mångfacetterad och rik kunskapskälla. Ta del av kultur, det av människor odlade. Gå på konserter, läs böcker, se konst och teater. Håll dina sinnen levande och öppna för olika kulturella uttryck."
 
Den här texten har jag tagit ur Elisabeth Jönssons bok Mer Människa - Tankar om livet och den tid vi lever i". Råden blev tydliga för mig när jag igår pratade om rädslor med en före detta arbetskollega.
 
Tidigare i höst hade jag möjligheten att se Sara Lidmans debutroman Tjärdalen från 1953, som musikteater. För mig var det kultur som håller sinnena levande och rör om i känslor och barndomsminnen. Boken kom ut två år innan jag föddes och även om jag inte läst den så ger citat som; "Så vitt man bor i en by måste man bry sig" och "Vars är du barnfödd då?" tydliga tankar och minnen från min uppväxt på landsbygden. I byn Missenträsk där handlingen utspelar sig har bibelns ord en stor betydelse, rädslan för satan och om hur individerna förhåller sig till varandra får stor betydelse för alla i byn. Här finns klippan Petrus, kanske övermodig, men vinner mitt hjärta genom sina något komplicerade förhållanden till grannar, familj och framför allt pengar.
 
Föreställningen var en speciell kulturell upplevelse som gav mig tankar om rädsla, gruppsykologi och medmänsklighet. Jag ser Sara Lidmans Tjärdalen som en mycket aktuell bok och nu också musikteater.
Har du läst boken eller sett föreställningen? 
 
"Allt började i byn. För oss alla. Känslomässigt är vi ännu kvar där."
Annelie Bränström Öhman, professor i genusforskning,
 
Jag har tidigare skrivit om Elisabet Jönssons bok i inlägget "Att välja livsinnehåll".
 
 
 

Att äta som på stenåldern

Jag är känslig för många tillsatser i de livsmedel som finns i butikerna i dag. Min veckohandling tar lång tid (enligt gubben :-) eftersom jag behöver läsa på alla ingrediensförteckningar där textstorlek och tydlighet inte alltid är prio 1. Att äta som på stenåldern är inte heller så enkelt. Men eftersom rena och oprocessade livsmedel är det bästa så använder jag mig ofta av tips och ideer om/på mat som går under namnet paleokost.
 
I Paleoskafferiet finns massor av bra recept att utforska.
 
Riktigt så här blir inte ugnspannkakan utan mjöl men receptet på "Bananpannkaka i ugn",
funger mycket bra tillsammans med färska eller frysta blåbär.
 
Äter du paleokost?
Dela gärna med dig av något bra recept.
 
 

Höstpyssel

Nu har julkransarnas stommar torkat i en rund fin form. Jag gör dem samtidigt som vi klipper ner pilhäcken på hösten och sedan är det bara att klä dem med enris, lingonris eller mossa. Ett billigare och roligare alternativ än frigolitstommar och ett bra återbruksprojekt. I det HÄR inlägget finns en bild på en av fjolårets enriskransar.
 
Tredje omgången ringblomsolja är nu också silad och upphälld på flaska. Ringblomsskörden på fjolårets torkade frön har varit enorm i år. Mer om oljan hittar du på ett tidigare inlägg HÄR.
 
 
Att forma kransarn på gamla zinkhinkar är ett bra knep för att få den form och storlek som man vill ha.