En doft av barndomen

 
 
 
 
 
En positiv början på ett inte lika positivt inlägg. En bukett med liljekonvaljer som prinsessorna med hjälp av EmmaSelina plockat i samma backe nere vid sjön där jag själv så många gånger plockat sommarens första liljekonvaljer .
 
Jag har gått på lågfart en längre tid p.g.a att jag utökat medicinlistan  med ytterligare en tablett. Den där lilla tabletten och jag kommer inte sams så det skall bli spännande att se vem som vinner när provsvaren kommer efter alla prover jag tog i tisdags. Om det finns något samband  eller inte är oklart men i tisdags fick jag förutom ett antal andra biverkningar också  ett stort sår på tungan, en katastrofal halsont och feber. Just nu är det bara att gilla läget och lägga alla krafter på att orka svälja vilket  inneburit att jag varit tvungen att tacka nej till en utbildning i Hjärta och Lungräddning, en föreläsning med Maria Wetterstrand och en trerättersmiddag med underhållning på Stadshuset. Det finns tillfällen när Ipreen inte riktigt är den bästa lösningen.
 
Så här ligger jag och tycker synd om mig själv. När jag äntligen accepterat att jag är sjuk och ingen plan B eller plan C fungerar så måste jag medge att det är ganska skönt att ligga ner, vila och att "bara vara". Insikten underlättar åtminstone för stunden.
 
 Foto: Basilica

Hornsjömon

Veckans exkursion till Hornsjömon var en faschinerande naturupplevelse. Hornsjömon som  ligger på vägen från Viksjö mot Graninge var en helt ny bekantskap för mig med öppen tallskog, sandåsar och jättestora "dödisgropar". Tomas Rydkvist eldningschef hos SCA visade på olika brandfält och berättade om vad man kan göra för att ytterligare förstärka naturhänsynen. Att äta en god middag sittande på en stubbe vid brasan var  en bra avslutnng på en  intressant utbildning (det här var tredje tillfället) i SCAs, LRFs och Handelsbankens regi. Tyvärr gjorde vädret att vi inte fick se någon riktig brand och den utlovade helikopterturen blev också  inställd av samma orsak.
 
"Landskapet i Viksjö domineras av Mjällåns dalgång, som är en nord-sydorienterad sprickdal - uppkommen vid ett vulkanutbrott vid Alnön miljoner år tillbaka. Dalgången innehåller mäktiga sedimentlager från istidens avsmältningsskede för ca 8 000 år sedan. Då mynnade nämligen här en stor isälv ut i den havsvik, som gick in i dalgången. Under en längre tid låg älvens utlopp kvar vid trakten av Hornsjön. Där bildades ett stort delta. De små tjärnarna i det området är så kallade dödisgropar, d.v.s. skapade när stora isblock bäddades in i sedimenten och sedan smälte. På Hornsjömon finns också tydliga dynbildningar, som uppkommit genom vindens omlagringar av deltasanden efter istiden. Berg över 260-280 meter låg under isens avsmältningsskede här i Viksjö som öar i en skärgård." Fortsättningen kan ni läsa HÄR.
 
 
 


                    
                                                                 
                                                           Foto: Basilica                                                                                                                       

Solens mat

Mitt intresse för mat och hälsa får ofta stå åt sidan på grund av tidsbrist och ork. Långa arbetsdagar gör att middagarna oftast består av sallad, keso och liknande snabblagade rätter. Däremot försöker jag att använda lördag eller söndag till ett långkok och en extra lång promenad för att inte helt tappa mat och hälsoperspektivet.
 
Under veckan har jag gjort några omprioriteringar och lagt tid på fler kortare promenader och att lyssna på när Bo Hagströms från SOLENS MAT (länk) varit i stan och informerat om sin nya bok HÄLSANS MAT. Det är naturligtvis inget nytt att olivoljan sedan urminnestider har spelat en mycket stor roll i medelhavskosten eftersom den innehåller nyttiga enkelomättade fetter som sänker det onda och höjer det goda kolesterolet. Men han berättade också om själva oliven, olika olivsorter, hur skörden och pressningen går till och hur man ska tänka när man väljer en smakrik jungfruolja. Vidare gav han en del färska vetenskapligt baserade kostråd med olivoljan som grund.
 
Senare på kvällen blev jag inbjuden att träffa honom personligen och då också smaka på hans egna SOLENS VIN (länk) som nu finns att beställa på systembolaget. Han berättade om hur han kommit i kontakt med alla de damer som i hans program för den italienska matkulturen vidare. En trevlig och intressant man med ett gott rött vin.
 
Har du också följt hans programserie på TV?
 
 
Foto: Basilica