Café Bokbiten

 

Här i stan har vi en mycket trevlig bokhandel där bokhandlarn och hans personal ständigt arbetar med nytänk och utveckling, för att ge oss kunder den optimala bokupplevelsen. Det är inte bara en butik för böcker och pappersartiklar utan en plats för möten med författare och naturligtvis också  för mellanmänskliga möten. Gubben och jag slinker in där ibland bara för att köpa en kopp gott kaffe och för att prata med bokhandlarn, hans fru och vår sonhustru ”Violen från Flen”. 

I veckan öppnade de upp för träff och en öppen dialog med fotografen och författaren Donald Boström. Han har i samarbete med Wilhelm Nordquist som är fjärde generationen i företaget och inköpare vid Arvid Nordquist kafferosteri precis släppt ”Kaffeboken” som fick ett positivt bemötande på årets bokmässa i Göteborg. I boken får vi följa med på en kafferesa genom många länder, från odling till kopp. Genom text och bild får vi veta allt om odling, bönsorter, rostning, skördar och kaffekulturer runt om i världen. En intressant kväll som tog kaffedrickandet till en högre dimenssion. Nästa gång jag skall inhandla kaffe kommer jag säkert att läsa på paketen lite extra innan jag gör mitt val, för bönorna innehåller 900 olika aromer och det finns ett flertal sorter och rostningar.

Lite fakta ur boken:
125 miljoner människor arbetar inom kaffenäringen i världens alla länder.
Det finns dryga 80 kaffeproducerande länder.
Jordens befolkning dricker 3,1 miljarder koppar kaffe om dagen.

På frågan om vad som är meningen med livet så känns "en kopp gott kaffe i trevligt sällskap" som ett av flera bra svarsalternativ.

 

 
 
Nu har lördagsmorgonen övergått till förmiddag och jag skall förbereda dagens matsäck inför familjens sista arbetsdag i Olivlunden. Vegetarisk ärtsoppa med ostmackor blir min viktväktaranpassade matlåda och kanske slinker det ner en nygrillad kycklingkorv också innan vi gör kväll och återvänder in till stan. Trevlig lördag alla.

Kvinnokraft

Efter en veckas semester i ett mycket soligt Turkiet är vi nu hemma igen i ett svalare Sundsvall.Vi har badat både hamambad och i havat, solat, fått massor av massagebehandlingar, gjort långa promenader och ätit och druckit gott. Livet är tillbaka i den vardagliga lunken och det känns riktigt skönt att ta tag i de inte alltid så roliga, men nödvändiga vardagssysslorna. Det som är det verkliga livet liksom. 
 
På hotellet arbetade en turkisk kvinna med att varje dag baka fyllda bröd på en stekhäll. Jag fascinerades av hennes styrka och arbetsglädje, ja av hela hennes personlighet. I Sverge arbetar cirka 80% av alla kvinnor mellan 22 och 64 år men i Turkiet är det knappa 35% av kvinnona som är ute på arbetsmarknaden. Den här kvinnan gav oss hotellgäster möjlighet att uppleva äkta turkisk mattradition och kultur. Jag stod långa stunder och såg på hennes hantverk och hon skrattade vänligt åt mitt intresse. Även om hon arbetar för att försörja sig och sin familj så ger det här arbetet henne möjligheter att bli sedd och uppskattad. Genom att varje dag göra det som hon är bra på visar hon också att kvinnors kraft och hantverk uppskattas av människor från många olika länder.
 
 
 
Källa: EkonomiFakta