Att baka surdegsbröd - en livsstil

Nu har jag matat och skött min surdeg i några månader och minst en gång i veckan har vi haft nybakat surdegsbröd. Limpor, baguetter och småbröd, alla med riktigt bra resultat. Jag har provat några olika recept men alltid använt samma surdeg på råg och vete. Att sköta en surdeg och baka bröd blir lite som en livsstil när man en gång börjat. Både matning, degsättning, utbakning och jästider behöver planeras i förväg, men när man väl hittat sina rutiner och recept så fungerar det väldigt bra.
 
 
 
 
 
Degen i det här receptet från Mitt Kök bakar jag ut till två bröd och lägger dem i Ikeas matlådor i glas (mindre avlånga). Jag följer receptet med jästider och ugnsvärme och gräddningstiden blir 30 minuter i min ugn. Bröden skär jag sedan på skärmaskin till 44 skivor med kanterna ( som vi tycker är godast).
 
För Viktväktare: Brödet innehåller inget socker och inget fett och jag räknar bara den  mjöl som används. Sedan är det skivornas tjocklek som avgör antalet sp. Här räknar jag med att  jag använt cirka 1 kg mjöl med surdegen inräknat och för 44 skivor blir det 2 sp/skiva.
Här är ett bra och enkelt recept från Mitt kök: https://mittkok.expressen.se/recept/surdegsbrod-3/

Myckeläng, dagen efter midsommar

Måndag morgon, solen skiner från en klarblå himmel och flugorna surrar på fönsterrutan. Havet ligger blankt och ovanför ytan cirklar måsarna som skyddsänglar över sina nykläckta ungar och långt bort hörs kornas råmande från grannens ängsbacke.

Barn, barnbarn och lille  katten Frank har lämnat sina stugor och återvänt till vardagen inne i stan. Vi har stannat kvar här i vårt lilla krypin för att njuta av solen, vinden och den vackra vy som den här årstiden erbjuder. Grannen kommer förbi och pratar väder och soptunnstömmning med gubben och jag planerar för eftermiddagens strandpromenad. Lugnet har lagt sig över Olivlunden och även om jag älskar att vara omsluten av de mina så känns den här morgonen som en livsbonus och en av devbästa anledningarna till att vara pensionär.

 

Åren går och vi med dem.

Så här skrev jag i ett inlägg midsommar 2014;
 
Så kom han då åter igen, den Skogs Mulle som besökte oss en Midsommarafton för 26 år sedan. Alla har pratat om honom men ingen har sett honom under åren. Med samma lappade kläder, yviga svans och toviga hår mötte han nu nästa generation. Prinsar och prinsessor var mer än nöjda och jag kan inte låta bli att undra över..... .
 
- Hur ser det ut när han kommer tillbaka nästa gång?”
 
Nu vet jag mer.
En ny prinsessa finns med oss, vi har kommit till år 2018 och Mulle har åldrats sedan sist.
Annars firar vi midsommmar på samma plats med samma aktiviteter och med samma glädje.😊
 
TREVLIG MIDSOMMAR! 
 
Ö