basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Att baka surdegsbröd - en livsstil

Publicerad 2018-06-29 15:05:00 i Allmänt, Hälsa, Viktväktarna,

Nu har jag matat och skött min surdeg i några månader och minst en gång i veckan har vi haft nybakat surdegsbröd. Limpor, baguetter och småbröd, alla med riktigt bra resultat. Jag har provat några olika recept men alltid använt samma surdeg på råg och vete. Att sköta en surdeg och baka bröd blir lite som en livsstil när man en gång börjat. Både matning, degsättning, utbakning och jästider behöver planeras i förväg, men när man väl hittat sina rutiner och recept så fungerar det väldigt bra.
 
 
 
 
 
Degen i det här receptet från Mitt Kök bakar jag ut till två bröd och lägger dem i Ikeas matlådor i glas (mindre avlånga). Jag följer receptet med jästider och ugnsvärme och gräddningstiden blir 30 minuter i min ugn. Bröden skär jag sedan på skärmaskin till 44 skivor med kanterna ( som vi tycker är godast).
 
För Viktväktare: Brödet innehåller inget socker och inget fett och jag räknar bara den  mjöl som används. Sedan är det skivornas tjocklek som avgör antalet sp. Här räknar jag med att  jag använt cirka 1 kg mjöl med surdegen inräknat och för 44 skivor blir det 2 sp/skiva.
Här är ett bra och enkelt recept från Mitt kök: https://mittkok.expressen.se/recept/surdegsbrod-3/

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Fakta och reflektioner knyts samman i mina blogginlägg, de ger svar på många frågor men sår också frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur ett vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och er som läser. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid och alla är lika viktiga för att se en helhet. Ensam är inte alltid stark, tillsammans kan vi göra mycket. Du hittar mina boktips här under kategorin VID PENNAN och på Instagram under @basilica55 och mina tips om mat under kategorin VIKTVÄKTARNA och på @basilicakost. Följ mig gärna på Instagram också. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar här eller skicka ett meddelande på basilica@live.se // Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela