Kontoret i sängen

Jag har skrivit det förrut och jag skriver det igen.
 
Jag älskar lördagar!
 
Eftersom jag arbetar mycket under veckorna så är jag inte så effektiv under vardagskvällar. Jag kommer hem sent och arbetar en del hemmifrån även på kvällstid. Därför blir lördagen den dag när jag kan arbeta på mitt lilla privata kontor. Det klassiska "Kontoret på fickan" blir då för mig, "Kontoret i sängen". Oftast hinner jag med några sidor i en bra bok också. Jag har precis läst ut Karin Wahlbergs bok "Än finns det hopp" och i dag börjar jag läsa "En oväntad vänskap" av Abdel Sellou. Jag vet att filmen fått positiv kritik så jag har stora förhoppningar på boken.
 
Pugh Rogerfeldt besökte Bokens Afton på Akademibokhandeln i torsdags. Gubben och jag satt i publiken tillsammans med ett stort antal äldre fans. Jag såg Pugh live första gången för 40 år sedan och han har alltid varit en av mina favoriter. Med tiden skall jag läsa hans bok men det jag tog med mig från den här kvällen var hans humor och hans ödmjukhet. Som min idol är han vid 66 år ålder "still going strong" (tror att han är född 1947).
 
Min hälsa och 5:2 har inte kännts rätt under en tid men den här veckan har allt fungerat bra. Ägg, soppor och sallader har fyllt :2 dagarna och jag har förhoppningar om att nästa vecka skall bli lika bra. Ser inte det här som en diet utan som en metod som rätt använd kan ge mycket positiva effekter. Mitt tips är att se till att frysen, skafferiet och skrivbordslådan alltid är fyllda med olika soppor som grönkålssoppa, tomatsoppa, pumpasoppa, grönsakssoppa, gulaschsoppa, sparrissoppa m.m. så att chanserna till fusk minimeras.
 
Det skall vara enkelt, smaka gott och kännas meningsfullt.
Annars hittar vi oftast en orsak till att det inte fungerar.
 
Ni vet väl att den största sannolikheten till en beteendeförändring är att det ger en direkt positiv respons. 
Vilket är lätt att översätta till sött och gott i munnen.
 
Nu skall jag fortsätta min lördag med en lässtund, en djupdykning i min skräpkammare, en träff med prinsessorna och sist men inte minst, en middag på restaurang med gubben. 
 
JIPPI.
 
 
Ett tips inför glöggminglet.
Köpt pepparkaksdeg, skållade mandlar och småbrödformar.
 
 

I väntan på advent

 
Nu är adventsstjärnorna tända i gamla Riksbankshuset
och alla i nya Innovationsfabriken ser fram emot 1:a advent.
 
Foto: Hans-Olof Backberg

Äkta vara

 

Det är något särskilt som händer när vi vågar vara ärliga med varandra. När vi vågar vara nakna och äkta när det gäller våra brister och tillkortakommanden.”

Det här är första raderna i ett nyhetsbrev som jag fick från Hagakyrkan i Sundsvall. För några år sedan gick jag Alpha- och Betakurs där och har sedan dess med jämna mellanrum fått deras nyhetsbrev. Martin Davén skriver i brevet om en konferens där han upplevde att det är något särskilt som händer när vi vågar vara ärliga med varandra. ”Lite färre glättiga ryggdunk och pastorsfasta handslag och lite fler nakna samtal om livet och tron. Brustenheten för oss närmare varandra.” Han avslutar nyhetsbrevet med ”Tänk om äkthetsmärkning inte bara kunde sättas på matvaror utan även på vår församling! ”

Det här raderna fick mig att än en gång tänka till om mötet mellan oss människor. Som pastor vill Davén sätt äkthetmärke på sin församling (jag tolkar det som att han då menar kyrkans församling). Som medmänniska önskar jag sätta äkthettsmärke på alla medmänniskor. Jag anser att vi  skulle må bättre av att ”våga vara äkta” lite mer i våra samtal med varandra. Martin Buberg skriver i sin bok ”Det mellanmänskliga” att ”Det mesta av vad som i våra dagar kallas samtal borde snarare betecknas som prat.” Han menar att om ett äkta samtal skall kunna komma till stånd måste var och en som deltar i samtalet bidra med sig själv. Som medmänniska kan vi på olika sätt närma oss varandra, vi kan vara iakttagaren, betraktaren eller bli delaktig i samtalet.

Det som jag ser som mycket viktigt är att inse vikten av sitt svar, för som Buber skriver ”Då jag ger mitt svar tar jag mitt an-svar.”

I mötet med människor utgår jag alltid från en humanistisk människosyn som menar att alla människor har samma värde, samma rätt att påverka sin situation och samma rätt till hjälp och stöd och den här värdegrunden från Vård och omsorgsförvaltningen i Katrineholms Kommun ser jag som mycket intressant.

 "Värdegrund

De fyra grundelementen

Luft Vatten Jord Eld

står som modell.

Livet själv

och du som människa

klarar dig inte utan något av dem.

Alla är lika mycket värda

hur olika de än är.

Låt också det vara din tanke

när du möter en annan människa."

 

Äkta vara är en bok, en webbplats och en förening i Sverige som vill verka för matvaror som har ett traditionellt innehåll av naturliga råvaror och är fria från tillsatser. (aktavara.org/Default.aspx)

 

 Hur ser du på varumärket äkta vara"?

Referenser:

http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%84kta_vara

http://sv.wikipedia.org/wiki/Martin_Buber

http://www.katrineholm.se/Global/VOF/7-05vardegrundvof.pdf