Enkel kantarellsmörgås med viktväktartänk


Ända sedan barndomen har jag trampat kring i samma kantarellskogar. Det har gjorts många avverkningar under åren och växtplatserna har förflyttats men den levererar otroliga mängder svamp nästan varje år. I år har de dröjt, men den här veckan fanns det plötsligt massor och vi fyllde vår korg snabbt och utan för mycket letande. Efter rensning och  leveranser till barnens familjer hade vi många liter kvar för eget bruk.
 
Fredagens middag blev kantarellsmörgåsar, så,här gjorde jag till 2 personer
5 dl kantareller
1 tsk olja eller flytande margarin
1,5 dl matlagningsgrädde 4 % fett
Salt och svartpeppar efter smak
4 skivor Hennings storform
2 dl riven ost 10% fett
 
  1. Rensa och dela svampen grovt. Jag sköljer också svampen, vilket inte alla svampplockare anser vara rätt. Stek kantarellerna, slå på matlagningsgrädde, salt och peppar.
  2. Låt allt koka ihop till en stuvning och till svampen är väl tillagad. Enligt de svampgrupper jag följer på Facebook behöver svamp längre tillagningstid än det står i många recept.
  3. Fördela stuvningen på brödskivorna och toppa med riven ost.
  4. Gratinera i 225 graders ugn tills osten fått fin gyllengulbrun färg.
Receptet är gjort med viktväktartänk, men de blir naturligtvis ännu godare med ökad fetthalt på både grädde och ost. Obs! att det är stora skillnader i sp på olika franskbröd. Hennings 3 sp och Pågens Jättefranska 7 sp för 2 skivor.
Jag rostade på brödet lite först för att få det lite frasigare, men inget måste.      
Det här receptet ger 7 sp för alla färger 💜💙💚 Vilket ändå är stor skillnad mot liknande orginalrecept.

För glutenfritt: Välj ett glutenfritt franskbröd (ger troligast 2 sp extra)

(null)