Min Bönresa - ett nytt inlägg om bönbröd

De mest besökta inläggen på basilicablogg.se och på mitt instagramkonto @basilica55 just nu, är de som handlar om bönbröd. Jag får också många frågor om brödet och jag vet att de uppskattas av de flesta som smakar av mina olika provbak. Jag bakar mest av vita bönor, men använder också andra sorter som kidney och kikärtor. De flesta sorter av bröd fungerar att baka och matbrödet går också att använda som rostbröd. Hamburgerbröd, korvbröd, focaccia, smörgåstårtsbröd, tekakor, olivbröd, småfranskor, limpor, våfflor, muffins, vaniljbullar, äpple och bärkakor är det som jag testat mig fram med hittils, men eftersom satserna inte blir så stora så har det en försvinnande åtgång och det behövs alltd bakas mer. Jag kokar mina bönor och kikärtor själv i en Crock-Pot, men det går lika bra med alla de olika bönsorterna som finns färdigkokta i butiken.
 
Tidigare inlägg om BÖNOR och BÖNBRÖD
Klimatsmart bönbröd
BÖNbröd och vila
Bönresan
Våffeldag i vårsolen
 
Det här är grundreceptet som jag oftast använder. Jag hittade det i en av Viktväktarnas facebookgrupper.
 
Matbröd
1 paket stora vita bönor ca 280 g avrunna bönor (kidneybönor ger ett mörkare bröd och kikärtor en lite mer speciell smak)
2 tsk bakpulver
2 msk äppelcidervinäger
2,5 msk fiberhusk
3 ägg
Lite salt
Brödkryddor eller örter för den som vill

Mixa med stavmixer eller kör i en matberedare (det gör jag). Vänta en stund så att brödet får svälla lite. Baka sedan ut det till det matbröd du vill ha på plåt eller i form, blir degen lös så går det att spritsa den, men min deg blir oftast så att jag kan baka ut den till det bröd jag vill ha. Pensla gärna med ett uppvispat ägg och strö på linfrö eller sesamfrö, eller lägg i oliver och hackade soltorkade tomater. Grädda i över/undervärme i 200 ° ca 20-30 minuter, beroende på hur stora du gör bröden. 6-8 bröd blir det av den här satsen deg.

Fikabröd
1 paket stora vita bönor ca 280 g
2 tsk bakpulver
2 msk äppelcidervinäger
2,5 msk fiberhusk
3 ägg
2 msk socker eller sötningmedel (Det här brödet blir inte så sött så vill du har ett sötare bröd ta då mer socker)

Smaksättningar kan vara 1 tsk vanillinsocker, lite vaniljpulver, rivet citronskal, 1 msk marsanpulver för kokning, 1 tsk malen kardemumma eller kanel. Ströa gärna formen och kakan med kokos. Det ger en god rostad smak.
 
Klick ut i muffinsformar eller i en mindre avlång form. Lägg på äpplelbitar och kanel, hallon, blåbär, björnbär eller det som du tycker passar. Lite marsankräm går också bra. Det blir ca 8 muffins och ca 12 bitar i en form.
 
Som viktväktare innehåller grundreptet för matbrödet och fikabrödet utan vanligt socker 1 sp och du kan sedan själv lägga till om du använder något som innehåller många sp. Eftersom det delas på 6-12 bitar så blir det oftast inte mycket per bit.
Jag brukar pudra över lite florsocker på fikabrödet före servering.
 
 
Som ni ser går bönbrödsreceptet att användas till många olika varianter.

I pilgrimernas fotspår

I år bröt jag traditionen med att läsa en påskekrim, i stället blev Agneta Sjödin och hennes ljudbok ”En kvinnas resa” min följeslagare under påskens promenader. Att vandra pilgrimsleden till Santiago de Compostala i Spanien är en dröm som jag vet att jag delar med många. Med åldern har jag förstått att drömmen sakta börjar ta fomen av en utopi. Jag får nöja mig med att följa pilgrimernas väg genom de svenska pilgrimslederna och med minnet av ett besök vid Nidarosdomen i Trondheim.

”Under medeltiden sökte sig stora skaror pilgrimmer till Olof den heliges gravi Nidarosdomen i Trondheim. Det vi benämner som pilgrimsleder i dag är uråldriga vägar med sikte på Nidaros, men även andra platser av betydelse. Mycket långa sträckor av de gamla vägarna har under senare år röjts och markerats. Idag är människor åter på vandring längs de urgamla lederna! "                                                                                                                                                                                                                                      (pilgrimsleder.se)                                                                           

Boken är en självbiografisk roman där hon berättar om övergrepp, sin ungdoms kärlek och sitt dåliga själv- förstroende, men hennnes berättelse lägger också stort fokus på fötter, skavsår, boende, avstånd, gemenskap, mat och dryck. Jag har följt Agneta Sjödin i hennes yrkesliv men visste inte så mycket om henne som privatperson och som författare. Nu vet jag lite mer och det är dags att söka bland hennes utgivna böcker för att se om jag hittar något intressant.

 Har du läst någon av Agneta Sjödins böcker?

 

 
 St Olofs leden
Min påskekrim 2015
Min påskekrim 2017

Mammas pojke ❤️

I en mammas ögon är barnen alltid barn.
Tack Emil för att jag fick dela den här upplevelsen med dig på Stockholms slott.
Det värmde mitt modershjärta. ❤️