Årets "adventskrim"

Dagens inläggstema blev spontant böcker och årets advenskrim för mig är Björn Perssons bok "Som man sår får man skörda"  en kriminalroman där handlingen rör sig i trakter som känns välbekanta. Orter som Fors Luggsta och Racksta samt travbanan Åkern upplevs som misstäkt nära min vardag och gör att boken känns lite extra rolig att läsa. Björn har skrivit boken till minne av sin pappa Benny som jag kände mycket väl en gång i tiden. Just nu följer jag polisinspektör Stig Elofsson när han motvilligt tar på sig ansvaret för mordutredningen på Folke Valdemar Boman och Lennart Lenny Eriksson på hans första vikariat som reporter på tidningen Extrabladet. En bokupplevelse där jag ofta ler igenkännande :-). 
 
Ett annat lästips är en favorit i repris. För några år sedan gjorde jag ett inlägg om Linda Olssonhs rosade bok "Nu vill jag sjunga dig milda sånger". Boken berörde mig mycket och när jag för en tid sedan fick hela berättelsen kring boken berättad för mig direkt av författaren på en författarkväll så kom känslorna tillbaka. Spännande med en författare som debuterar vid 57 års ålder. Hon har skrivit många fler böcker nu och jag har läst några av dem men för mig och för många andra också vad jag förstod (boken har översatts till väldigt många språk) så är det något speciellt med den här boken.
 
 
 
 
Trevlig första advent!
 
 
 

Juletid - nu kör vi

Julen närmar sig och det är fantastiskt att få följa barnbarnens prat om tomtar och julklappsönskningar. Leksakskatalogerna är väl genomlästa och önskningar som pepparkaksdräkter, tomtekläder och bilar med tänder gör en mormor/farmor både glad och frusterad. På 60-talet önskade vi oss skridskor, skidor och ritblock men barnen i dag har naturligtvis helt andra preferenser. 
 
När mina barn var små så önskade jag mig alltid "snälla, glada  barn" till julklapp och min önskan står fortfarane kvar. Jag älskar familjens entusiasm över julen och ser fram emot  en fantastisk DECEMBER månad.
 
Familjen. förberedelser, glöggmingel och välgörenhetsarbete är verkligen JUL för mig.
 
 
Prinsens möte med tomten 2013

Vad gör jag av min tid?

I dag var jag processledare i en workshop med temat "hur använder jag min tid". Alla var mycket engagerade och frågeställningarna öppnade upp för livliga tankar och diskussioner. 
 
Kanske behöver jag sova mer?
Har jag svårt att säga nej till andra?
Vad gör jag på dagarna?
Lägger jag för lite tid på motion?
Måste man alltid göra något, kan man inte bara vara?
Varför ändrar man sig och gör annat än vad man från början tänkte?
Lägger jag för lite tid på mig själv?
 
HUR SER DIN BALANS I VARDAGEN UT?
Är du kedjad i gamla beteenden?
Vill du och kan du göra några förändringar?
Är det någonting som du kan börja med nu direkt?

 

Kanske är min största tidstjuv att jag har svårt att säga nej. Jag vill alltid vara till lags och prestera, både individuellt och i grupp. Utifrån det har jag sedan svårt att få timmarna att räcka till allt kringarbete som alla uppdrag och arbetsuppgifter innebär.

Petra Brask som hjälper Tidsjaktens stressade medverkande att få ordning på tillvaron ger de här råden i Gomorron Sverige 11 september 2014.

  • Ha marginaler
  • Belöning och mål
  • Veckoreflektion
  • Ifrågasätt vilka möten du är på
  • Inkorgen i mejlen är en brevlåda inte en att göra lista
  • Se upp med tidstjuvar
  • Fastna inte i detaljer
  • Sätt gränser – hjärnan behöver återhämtning
  • Be om hjälp
 
 
 Stilla ro i ett nunnekloster på Kreta
En plats jag gärna återvänder till.
 
Foto: Basilica