"Skuggorna ruva" - LUCIA är här med en JULdeckare

Norrmännen läser påskekrim i påsktider och den traditionen skall visst komma från att en norsk tidning publicerade en deckarföljetong som kunde läsas av norrmännen under påskhelgen någon gång på 1920-talet. Den norska bokbranscen förde sedan traditionen vidare och eftersom det inte fanns tv och andra moderniteter på den tiden så roade man sig med att spela sällskapsspel och att läsa böcker. Traditionen lever vidare och har också spridit sig över gränsen till Sverige. Jag har tidigare gett några tips på påskläsning men nu får traditionen ta ett steg till och jag vill tipsa om en JULDECKARE.

"Skugorna ruva" är Jonas Moströms trettonde bok och den femte delen i serien där psykiatriker Natalie Svensson och kriminalkommissarie Johan Axberg arbetar tillsammans. I ett lite samhälle med namnet Svartviken i republiken Jämtland förbereder byborna för årets traditionsenliga luciafirande. Årets lucia, Ebba är sexton år och lämnar hemmet för att gå femhundra meter till samhällets kyrka, men kommer aldrig fram. Några dagar efter hennes försvinnande hittas en person mördad med nära koppling till Natalie. Den lokala polisen beslutar sig för att ta hjälp av Rikskrims gärningsmannaprofilgrupp och Natalie Svensson och Johan Axberg anläder för att ta sig an utredningen.

Jag har träffat Jonas Moström några gånger på bokhandeln och fick förra hösten frågan om vad jag tyckte om hans bok "Trogen intill döden".  Mitt svar blev att jag läst alla hans böcker och de jag tyckte bäst om var "Midnattsflickorna" som utspelar sig i Uppsala och "Storsjöodjuret" med en spännande handling från Storsjön och Östersund. Kanske lite finkänsligt för att slippa svara direkt på hans fråga, men helt sanningsenligt eftersom den boken kommer ganska långt ner på min topplista.

Boken om lucian Natalie toppar inte mina två tidigare favoriter, men är både läsvärd och spännande. Han känner sedan barnsben till de områden som han beskriver i boken och det märks även om jag inte är hemmastadd i några jämtlänska samhällen. Men jag känner att hans lokalkännedom är lika ingående här som i böckerna om Axberg och Jensen som han skrev från Sundsvall. Jag lever och rör mig varje dag i de miljöer som beskrivs i de första böckerna med handlingar som utspelar sig på sjukhuset, i stensstan, i Hagaområdet och i Granlohom.

Har du inte redan boken så är det här mitt lästips inför julen.

"Skugorna ruva" av  Jonas Moström (Lind & Co förlag AB, 2018)

https://www.jonasmostrom.se/       

 
(null)
 
 
 

Grönt, rött, gult och blått - I väntan på julen

Årets första julbord är avklarat och upplevelsen blev i slutändan lika intetsägande som tidigare år. Visst, det är helt ok visuellt och ger naturligtvis mättnad, men är inte den smak och aha-upplevelse som jag hoppas på varje år. Många uppskattar de hemgjorda traditionsenliga maträtterna, men jag som äter mängder av grönsaker varje dag klarar inte riktigt av de oftast ganska feta, salta och söta som finns på ett julbord, min mage och jag är inte riktigt ense om bästa valen och jag har lätt för att göra felval.
 
Mitt eget julbord passar mig bättre och jag planerar nu för rätter som är både gröna och smala. Som jul-förberedelse har jag satt fokus på att äta lite lättare luncher och satsar extra på gröna, röda, gula och blå drycker, allt efter vad frys och fruktfat erbjuder.
(null)

(null)

Färsk ingefära och gurkmeja Julbak med saffran och bönor

Intresset för bönbröd ökar hela tiden och säljs nu också på sociala medier direkt till kunden och på en del av årets julmarknader. Många som vill undvika gluten och socker har upptäckt att bönbrödet är både gott och nyttigt. Så här i juletider, gör jag som så många andra och provar mig fram med att göra julbröd av det användbara grundreceptet. Här är resultatet av årets första saffransbak.  

Lussekatter
1 paket stora vita bönor ca 280 g
2 tsk bakpulver
2 msk äppelcidervinäger
2,5 msk fiberhusk
3 ägg
1/2-1 paket saffran, 0,5 g
2 -3 msk socker eller lättströ.  2 tsk vanillinsocker blir också gott i.  (Det här brödet blir inte så sött,  vill du ha ett sötare bröd ta då mer socker.)

Mixa med stavmixer eller kör i en matberedare (det gör jag). Vänta en stund så att brödet får svälla lite. Baka sedan ut till 8-10 lussekatter. Pensla med ett uppvispat ägg och stick ner några russin. Grädda i över/undervärme i 225 ° ca 15 minuter, beroende på ugn och hur stora du gör bröden.

Hjärtformade frukostscones med saffran, torkade aprikoser, russin och tranbär.
1 paket stora vita bönor ca 280 g
2 tsk bakpulver
2 msk äppelcidervinäger
2,5 msk fiberhusk
3 ägg
1/2-1 paket saffran, 0,5 g
1-2 msk socker eller lättströ.  2 tsk vanillinsocker blir gott här också.  (Det här brödet får en sötma av den torkade frukten,  men vill du ha ett sötare bröd så ta då mer socker.)
1 msk sesamfrön
Hacka 1 msk russin, 2-5 aprikoser och 1 msk tranbär till mindre bitar (3 msk russin går också bra).

Mixa allt med stavmixer eller kör i en matberedare. Blanda sist i den  torkade frukten. Vänta en stund så att brödet får svälla lite. Platta ut en stor kaka  och ta ut lagom stora hjärtformar,  8-10 st. Pensla med ett uppvispat ägg och strö på sesamfrön. Grädda i över/undervärme i 225 ° ca 15 minuter, beroende på ugn och hur stora du gör bröden.

Om degen är kladdig så använder jag lite kassavamjöl för att förhindra att degen fastnar på bänken, då är de fortfarande glutenfria.

Som viktväktare innehåller grundreptet för matbrödet och fikabrödet utan vanligt socker 1 sp om du väljer att inte räkna på bönorna och du kan sedan själv lägga till om du använder något som innehåller många sp. Eftersom det delas på 6-12 bitar så blir det oftast inte mycket per bit. Jag har valt att inte räkna på bönorna, men vet inte om det är helt ok enligt Vv.

1 msk russin = 2 sp
5 aprikoser = 5 sp
1 msk tranbär = 2 sp
1 msk sesamfrö = 1 sp

Tidigare inlägg om bönbröd finns HÄR

Vad är din erfarenhet av bönbröd och en hälsosammare livsstil?

(null)