Solbröd eller Morotsblommor

Som flera gånger tidigare, fick jag en beställning på Solbröd av sonhustrun.
Hon bjudet ofta in till ett bord med ost,  marmelad, frukt, pajer och olika fikabröd och eftersom hon är yrkesarbetande med barn så känns det roligt att få hjälpa till.
(null)

Solbröd eller Morotsblommor
2 bröd 

800 g (ca 1,4 l) Kungsörnen Vetemjöl Special. Jag byter ut en liten del av mjölet till havremjöl och/eller grahamsmjöl.
50 g (1 pkt) jäst
1,5 tsk salt
25 g smör eller margarin, rumsvarmt
2,5 dl mjölk och 2,5 dl vatten, 37ºC (fingervarmt)
1 stor eller 2 små fint rivna morötter.
1. Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt mjölk och vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Klicka i fettet och tillsätt salt. Häll mjölet luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet, men spar 1 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, minst 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills degen känns smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
2. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
3. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den smidig på mjölat bakbord och baka ut. Se i slutet av texten.
4. Lägg blommorna på en plåt, smord eller med bakplåtspapper och låt dem jäsa ca 30 minuter under bakduk.
•       5. Grädda i 200–225ºC i nedre delen av ugnen, ca 15-20 minuter..
Låt bröden svalna på galler utan bakduk
För att få en gulare färg så kör jag ibland en morot med en del av degspadet i min smoothiemixer. Det ger degspadet en intensivare gulfärg.
Tryck ett glas i mitten av kakan. Skär sedan med en kniv ut 12 tårbitar. Vrid varje bit en kvarts varv, så att den står på kant. När brödet är gräddat kan varje person själv bryta löst varje blad som ett portionsbröd vid servering.

(null)
Havregrynsgröt i crockpot- flipp eller flopp?

Söndagmorgon, ny dag och nya utmaningar. Ljuset genom mitt sovrumsfönster ökar sakta för varje dag och hoppet om en ny vår är inte långt borta. Termometern visar på 2 plusgrader och jag har precis som alla andra dagar druckit mitt morgonkaffe i sängen, i gott sällskap med vår lokala dagstidning. Jag börjar sakta förlika mig med att den är digital, inte det optimala, men betydligt billigare än den traditionella papperstidningen.

Jag är ingen frukostmänniska och kaffe med smörgås har varit min standardfrukost en stor del av mitt liv. Som viktväktare lägger jag till ett ägg ibland för att kunna känna mig så där lite extra präktig i mina frukostvanor. Gröten som är ovärderlig för många, passar mig bra som lunch någon dag i veckan. Men...., det finns ett men, ingen microgröt, ingen gröt med mjölk i och inget söt sylt som tillbehör.

En omdiskuterad fråga på Facebook är crockpot och havregrynsgröt, idioti tycker en del eftersom havregrynsgröten är en snabbfix för många som äter grötfrukost. Jag tycker inte om vanlig havregrynsgröt och gör i mitt tycke den allra godaste gröten under några timmar på förmiddagen i en crockpot.

Så här ser mitt recept ut för 4 portioner.

3 dl havregryn
3 msk grovt rågmjöl
1 grovt rivet äpple
1 tsk salt
1 tsk vannilinsocker
1 kanelstång
1 liter vatten
(russin )

Blanda allt i Crockpotten och ställ in den på HIGH och 2 timmar. Jag rör om några gånger under tiden. Den står sedan på varmhållning och är redo precis när det är lunchtid för mig. Går bra att värmas upp dagen efter och fungerar bra i lunchlåda som värms i micron.

 

Prova, lite knäppt kan tyckas, men riktigt gott.
Receptet ger 4 sp för en portion (utan russin).

 
PS
I dag har jag gjort den här gröten än en gång till lunch. Ett förtydligande kan vara att kryddningen kan ökas till 2 kanelstänger, 2 tsk vanillinsocker, lite linfrö och kanske också 2 äpplen för den som vill ha mer smak och mer tuggmotstånd.                   DS

Alla hjärtans dag ❤️

En liten hjärtformad kaka till kaffet har blivit en tradition som följt med från mitten av 80-talet, när Alla hjärtans dag markerades offentligt i svenska kalendrar. En i familjen och flera vänner äter glutenfritt så i år valde jag att göra glutenfria mördegshjärtan från ett bra grundrecept på ICA.se. Jag tog ingen citron, kavlade ut degen och följde gradangivelser och gräddningstid i receptet, men fick ha lite extra koll så att de inte blev för mörka, för alla ugnar är ju olika.
 
(null)
 
(null)
 
(null)