Surdegsbröd - kungen av bröd

Jag bakar surdegsbröd minst en gång i veckan. Det blir lite olika varianter, men det enklaste och kanske också det godaste är ett russinbröd som jag bakar efter ett mycket enkelt recept hos mittkök.expressen.se. Under den senaste tiden har ett flertal vänner frågat efter hur jag gör, så i det här inlägget skall jag försöka skriva ner lite om mitt surdegsbakande.
 
Gör först en surdegsgrund: Jag använder alltid ekologist mjöl eftersom jag har upplevt att grunden jäser bättre då.

Dag 1

  • 1 dl vatten, ljummet
  • ½ dl rågmjöl
  • ½ dl vetemjöl

Dag 2

  • 1 dl vatten, ljummet
  • ½ dl rågmjöl
  • ½ dl vetemjöl

Dag 3

  • 1 dl vatten, ljummet
  • ½ dl rågmjöl
  • ½ dl vetemjöl

Grundreceptet säger 1 bröd men jag gör alltid 2 runda/limpor eller 3 baugetter

  • 5 dl vatten, kallt
  • 15 g jäst
  • 800–850 g vetemjöl special
  • 20 g salt
  • 300 g surdeg 
Använder inte så ofta vetemjöl special utan blandar mest några deciliter ekologiskt rågmjöl med vetemjölet, även det ekologiskt. LIte russin, hack av torkade aprikoser och lite honung är valfritt men ger ett gott bröd. Jag är ingen kemist men för mig har det fungerat att baka av vassle och att blanda ner riven morot och äpple i degen också.
 
Här finns sedan en bra beskrivning på hur du går vidare med baket  SURDEGSBRÖD med råg.
 
Ibland använder jag en termometer för att se om brödet kommit upp i en innertemperatur över 95 grader. Det här brödet med lite råg i, brukar bli bra vid 96 och gräddningstiden i receptet fungerar  i min ugn. Lite kortare om jag gör baugetter, 20-25 minuter.
 
Jag gör ofta degen sent på kvällen så får den sedan stå i en oljad plastback och kalljäsa i kylen. Tar sedan fram den en stund innan utbak på morgonen.
 
Lycka till om du vill prova och tala gärna om vad du tyckte om resultatet.
 
 
 
 
 
Grundreceptet ger 3 sp för en skiva om det runda bröden skärs i 12 skivor/bröd. I limpform blir skivorna mer exakta och skurna med skärmaskin ger då 22 skivor/bröd 2 sp. Eftersom surdegen är hälfen vatten och hälften mjöl så räknade jag sp på 150 g mjöl. Jag har här inte räknat med om jag använder russin eller annan torkad frukt.