basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Surdegsbröd - kungen av bröd

Publicerad 2019-02-28 11:02:00 i Allmänt, Hälsa, Viktväktarna,

Jag bakar surdegsbröd minst en gång i veckan. Det blir lite olika varianter, men det enklaste och kanske också det godaste är ett russinbröd som jag bakar efter ett mycket enkelt recept hos mittkök.expressen.se. Under den senaste tiden har ett flertal vänner frågat efter hur jag gör, så i det här inlägget skall jag försöka skriva ner lite om mitt surdegsbakande.
 
Gör först en surdegsgrund: Jag använder alltid ekologist mjöl eftersom jag har upplevt att grunden jäser bättre då.

Dag 1

  • 1 dl vatten, ljummet
  • ½ dl rågmjöl
  • ½ dl vetemjöl

Dag 2

  • 1 dl vatten, ljummet
  • ½ dl rågmjöl
  • ½ dl vetemjöl

Dag 3

  • 1 dl vatten, ljummet
  • ½ dl rågmjöl
  • ½ dl vetemjöl

Grundreceptet säger 1 bröd men jag gör alltid 2 runda/limpor eller 3 baugetter

  • 5 dl vatten, kallt
  • 15 g jäst
  • 800–850 g vetemjöl special
  • 20 g salt
  • 300 g surdeg 
Använder inte så ofta vetemjöl special utan blandar mest några deciliter ekologiskt rågmjöl med vetemjölet, även det ekologiskt. LIte russin, hack av torkade aprikoser och lite honung är valfritt men ger ett gott bröd. Jag är ingen kemist men för mig har det fungerat att baka av vassle och att blanda ner riven morot och äpple i degen också.
 
Här finns sedan en bra beskrivning på hur du går vidare med baket  SURDEGSBRÖD med råg.
 
Ibland använder jag en termometer för att se om brödet kommit upp i en innertemperatur över 95 grader. Det här brödet med lite råg i, brukar bli bra vid 96 och gräddningstiden i receptet fungerar  i min ugn. Lite kortare om jag gör baugetter, 20-25 minuter.
 
Jag gör ofta degen på kvällen så får den stå i en oljad plastback först några timmar i rumstemperatur och sedan i kylen. Tar sedan fram den en stund innan utbak på morgonen.
 
Lycka till om du vill prova och tala gärna om vad du tyckte om resultatet.
 
PS: Nu har jag bakat det här brödet så många gånger och provat mig fram en hel del. Vill du baka helt utan jäst så fungerar det också. Jäs degen i ca 4-5 i rumstemperatur, vik den och lägg i brödformar och ställ den sedan i kylen till nästa dag. Du kan sedan skåra den och grädda den direkt från kylskåpet. Det finns massor av olika sätt att göra surdegsbröd, det här är det enkla. Vill du veta mer så finns en intressant grupp på Facebook som heter Surdegsbagarna där det bara är surdeg som gäller. DS
 
 
 
 
 
Grundreceptet ger 3 sp för en skiva om det runda bröden skärs i 12 skivor/bröd. I limpform blir skivorna mer exakta och skurna med skärmaskin ger då 22 skivor/bröd 2 sp. Eftersom surdegen är hälfen vatten och hälften mjöl så räknade jag sp på 150 g mjöl. Jag har här inte räknat med om jag använder russin eller annan torkad frukt.
 

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Fakta och reflektioner knyts samman i mina blogginlägg, de ger svar på många frågor men sår också frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur ett vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och er som läser. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid och alla är lika viktiga för att se en helhet. Ensam är inte alltid stark, tillsammans kan vi göra mycket. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar här eller skicka ett meddelande på basilica@live.se // Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela