basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Äppelkaka bakad med kvarg - ett lättare alternativ

Publicerad 2020-02-22 10:48:00 i Viktväktarna,

Mitt tidigare beslut om att fika mer, gör att det alltid behövs en buffert i frysen. Gubben älskar wienerbröd och köper gärna några när han handlar till helgen, men eftersom det inte är något för mig så provar jag mig fram med andra alternativ. Under julhelgen gjorde jag en kaka med hallon och saffran och när jag hittade samma grundrecept som äppelkaka,  blev det ett bra val som helgkaka till kaffet för mig. Det här receptet innehåller lite vetemjöl men det ger ju oftast det godaste brödet.
 
Ä P P E L K A K A

1 tsk margarin 

1 msk ströbröd 

 

2 dl vetemjöl 

2 tsk vanillinsocker eller vaniljpulver

4 tsk bakpulver 

 

4 ägg

1 dl sötströ (0,75 dl om du vill ha en mindre söt kaka)

 

2 dl vaniljkvarg 0,2 % ( alternativt 2 dl naturell kvarg eller Larsas yoghurt)

 

2 äpple

3 tsk kanel

(1-2 tsk strösocker) valfritt. Jag använder naturell yoghurt eller Larsas och föredrar i stället äkta sockersmak på äpplena.

1 tsk florsocker 

 

Sätt ugnen på 175 grader och smörj en form med margarin och strö i ströbröd. Skala och skiva äpplena. Blanda skivorna med kanel och strösocker i en skål eller påse. Blanda mjöl, vanillinsocker och bakpulver för sig.  Vispa ägg och sötströ. 

Häll i mjölblandningen och blanda väl. Rör i kvargen i smeten. Fyll formen och tryck i äppelskivorna jämt i smeten. Grädda i ca 30-35 minuter, känn med en sticka när kan kakan är klar. Strö över florsocker vid servering. Kakan ger 8-12 bitar. 

 

Det här är min variant på receptet. Strösocker istället för sötströ är ju också ett alternativ. Recepet har jag tagit från instagramkontot @recept_vv

 

För viktväktare: 💜💙

19 sp för hela kakan med vaniljkvarg och 1 tsk strösocker. 8-12 bitar ger 2 sp/ bit 

17 sp med naturell kvarg 0,2 % fett eller Larsas och 1 tsk socker. 8 bitar ger 2 sp/bit och 12 bitar ger 1 sp/bit.

 

 
                            Några bitar försvann snabbt här,  så det var nära att jag glömde fota 😊
 Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Fakta och reflektioner knyts samman i mina blogginlägg, de ger svar på många frågor men sår också frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur ett vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och er som läser. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid och alla är lika viktiga för att se en helhet. Ensam är inte alltid stark, tillsammans kan vi göra mycket. Du hittar mina boktips här under kategorin VID PENNAN och på Instagram under @basilica55 och mina tips om mat under kategorin VIKTVÄKTARNA och på @basilicakost. Följ mig gärna på Instagram också. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar här eller skicka ett meddelande på basilica@live.se // Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela