"Alla vill ha utveckling, men ingen vill ha förändring"

När första adventsljuset är tänt, finns det ingen återvändo.
Resan mot julen har börjat och det är bara att följa med.
 
Jag har alltid sett julen som något magiskt, med tända ljus, god mat och tindrande barnaögon. Under åren har "livet" kommit emellan med tråkiga livshändelser, trötthet, tidsbrist och kroppsvärk. Ljuständningar, julmässor och julbord i november har jag aldrig riktigt lärt mig att uppskatta och jag brottas alltid med mitt samvete när det gäller att följa trender eller traditioner, andras önskningar eller min egen magkänsla och mitt hjärta. 
 
Många saker kan jag påverka själv och har redan tidigare undvikit julaktiviteter i november, sagt nej till tidiga julbord, vägrat köpa leksaker som julklappar till barnbarnen, tagit bort vissa traditionsenliga maträtter, skippat nya jul och nyårskläder och låtit julhelgen bli en vilohelg utan de släktmiddagar och kaffebjudningar som var tradition i min barndom.
 
I år smider jag som vanligt planer på nya förändringar och vet att jag har några av familjedlemmarna med mig, men det gäller att gå sakta fram, för om idérna är allt för yviga är risken stor att jag att tillsammans med sonhustrun blir nominerad till "årets partypooper" av barn och barnbarn.
 
Troligast kommer många av våra idér att falla bort för som Sören Kirkegaard skrev redan på 1800-talet; 
"Alla vill se en utveckling, men ingen vill ha förändring".
 
Med lite stolthet så inser jag, att jag har själv varit med om att bygga upp och forma många av de traditioner som min familj ser som viktiga. Så hur utvecklar man utan att göra för stora förändringar?
 
 
 
Första påsen i tekalendern är nu öppnad och teet är uppdrucket.
 

Paleobröd

Jag testar del paleokost och inser att det är mat som jag mår bra av. LCHF och 5:2 fungerar säkert bra för många men min mage accepterar dem inte i längden. Viktväktarmat med lite gluten och laktos och ISO dieten passar mig bättre men p.g.a min överkänslighet så känns stenåldersmaten som ett intressant område att utforska. Jag söker mig nu sakta fram bland nya recept som passar min kropp och mitt hälsotänk.
 
 
Hittade ett recept på ett paleobröd som har många användningsområden. Det kan bakas ut till både frukost-hamburger- och korvbröd. Eftersom degen blev ganska lös så spritsade jag ut den till den form som jag ville ha. 
De här bröden fungerade riktigt bra som hamburgerbröd och nästa gång så gör jag några korvbröd också.
 
Receptet har jag hittat hos Jenny och Magnus på deras hemsida Under vårt tak.

Tydlighet och målbilder

"Det som inte är tydligt för dig är inte heller tydligt för andra."
 
Tankar om framtid, flytt och renoveringar är inte det enklaste. Att inte veta vad som är rätt och fel, möjligt eller omöjligt kan ibland  bli frustrerande och till energitjuvar. Att jag inte kan jobba som jag tidigare gjort, det har jag accepterat. Men inför frågeställningarna "vad jag kan" och "vad jag vill", känner jag mer ambivalens än tydlighet.
 
Jag har tidigare skrivit om att rensa i röran efter 28 år på samma boende och att dagligen ta beslut om vad som skall kastas eller sparas. Lägger man då också till alla funderingar och beslut kring kök- inredning, badrumsreparationer, rivna väggar, tapeter och golvbeläggningar, så står vikten av tydlighet och målbilder även där i fokus.
 
När jag i går satte mig ner med ett gammalt anteckningsblock för att göra en komihåglista inför badrumsofferten så hittade jag de här nedskrivna raderna; "Det som inte är tydligt för dig är inte heller tydligt för andra." Citatet säger mig så mycket eftersom det under den senaste tiden skett massor av misstag som jag anklagat mig själv för när både energi och tankeverksamhet gått på lågvarv. 
 
Målbilder och delmål är bra förutsättningar för lyckade resultat men ibland kommer livet emellan och målbilderna blir otydliga och framtiden suddig. Det blir då svårt för andra att veta hur de skall kunna råda, stötta och utföra arbete på uppdrag av mig. Det är bara att inse att det är mitt ansvar att först tydliggöra för mig själv, vem jag är och vad jag vill, för att med hjälp av andra i slutända få ett bra resultat. 
 
Ibland kan "kloka ord" i en anteckningsbok vara ögonöppnare som tydliggör och förklarar omständigheter som sker i livet. Förklaringen gör inte alltid frustrationen mindre men den kan bidra till mindre missförstånd och färre efterföljande problem, för både mig och andra.
 
 
Anteckningarna inför offerten till badrummet på landet krävde inte samma tydlighet och hantverkaren (lillebror) genomförde allt utan misstag,