basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Chilensk makarongryta från 70-talet

Publicerad 2020-09-29 16:48:58 i Hälsa, Viktväktarna,

Efter gymnasiet gick jag en hemteknisk utbildning med specialisering matlagning. Den mat vi lagade där var mest husmankost med inslag av en del modernare rätter. Den lärare som undervisade oss hade en syn på matlagning som låg mitt i mellan de duktiga kalaskokerskor som tidigare funnits och de kockar som i dag inspirerar oss i köken. Ingen pratade om sött, surt, salt, beskt och umami, den tidigare så viktiga nypan socker ansågs helt onödig och många andra gamla husmödrars köksknep skulle rationaliseras bort. Under åren har jag sedan själv fått testa mig fram och när jag första gången förstod kopplingen i grundsmakernas magi så blev det en ahaupplevelse och mycket föll på plats. Den kokbok som vi använde i undervisningen var Vår kokbok från 1971, den har därefter ändå varit lite av min bibel i köket även om jag på 80-talet köpte en helt ny utgåva.

Ett av de recept som följt med mig från utbildningen är Chilensk makarongryta, kanske inget extra ordinärt, men för mig var det  då något utöver den mat som serverades hemma hos mig. Jag har fortsatt gjort den här grytan och tycker fortfarande att den är värdig sin plats på middagsbordet (men den platsade inte i åttitalets nya upplaga av Vår kokbok). Jag har anpassat receptet för att passa även som ett viktväktarrecept. Den som vill ha starkare smaker kan göra egna tillägg. På 70-talet använde man sig ofta av mindre andel kött i recepten, vilket borde vara en fördel i dag när vi drar ner på kött och ökar på grönsaker. Mängden kött kan ju naturligtvis varieras efter tycke och smak.

Chilensk makarongryta (Vv)                                                                                                 4 portioner  Tillagningstid 15-25 minuter

4 dl makaroner (4 dl fullkornspasta)
1 ½ liter vatten
1½ tsk salt
2 stora gula lökar
1 bit rotselleri
200 g malet kött (200-400g nötfärs 5 %)
1 msk margarin eller smör (1 tsk olja)

Vitpeppar eller paprikapulver (lite av vitpeppar, paprikapulver, ev. torkad
basilika och oregano eller egna favoriter)
Lite tomatpure och klippt persilja.

Koka makaronerna enligt förpackningen. Jag kokar fullkornpasta längre än det angivna. Hacka lök och rotselleri. Bryn det hackade med köttfärsen i fett i en gryta. Krydda med salt och de kryddor du önskar. Späd med tomatpure och lite vatten eller buljong så att grytan blir saftig. Strö över klippt persilja och servera med tomater och en grönsallad.

Enkel vardagsmat som kan lagas i förväg och som passar bra till matlådor.


Viktväktarna: 💜 1 sp/portion med 200g nötfärs (3 sp/portion med 400g nötfärs)     💙💚4 sp/portion (7 sp/portion med 400g nötfärs).                                                                      Nötfärs 10% ger 5 sp/100g.

  (null)

Kommentarer

Postat av: Linda

Publicerad 2020-10-03 09:14:57

Måste testas 🙂

Svar: Ja, gör det. Bra vardagsmat som fungerar att frysa i matlådor också.
 
Follow my blog with Bloglovin

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Fakta och reflektioner knyts samman i mina blogginlägg, de ger svar på många frågor men sår också frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur ett vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och er som läser. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid och alla är lika viktiga för att se en helhet. Ensam är inte alltid stark, tillsammans kan vi göra mycket. Du hittar mina boktips här under kategorin VID PENNAN och på Instagram under @basilica55 och mina tips om mat under kategorin VIKTVÄKTARNA och på @basilicakost. Följ mig gärna på Instagram också. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar här eller skicka ett meddelande på basilica@live.se // Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela