Lörans Fiskgryta (soppa) i repris
God förmiddag!
Kylan börjar krypa närmre och närmre in på kroppen nu och det blir omöjligt att undvika snön. Ganska vackert faktiskt om man ser det från den positiva sidan och det är ju det jag alltid försöker göra. Men.......som jag sagt tidigare, vintern är inte mitt bästa element. En lång lördag ligger framför mig och vad passar bättre kalla dagar än en varm gryta eller soppa? Jag vill därför dela med mig av en favorit i repris. Grytan från Lörudden är en klassiker som i dag finns att hitta på flera ställen här på nätet, men i min gamla receptpärm finns en handskriven lapp som jag fick på en matlagningskurs för väldigt många år sedan, långt innan jag och mina vänner kunde konsten att googla oss fram efter recept på nätet. Hur mycket orginal receptet är vet jag inte, men grytan serveras säkert fortfarande ute på den vackra udden vid havet. Jag och många andra tycker att den är väldigt god och jag gör den ofta här hemma, både som gryta och soppa.
Löruddens (Lörans) fiskgryta
4 personer
600 g torsk och lax
Räkor och musslor till garnering
2 fiskbuljongtärningar
3 dl vitt vin
3 dl grädde
5 dl vatten
1 msk curry
1 msk timjan
1 msk dragon
2 påsar saffran
1 färsk fänkål (hackad)
1 röd paprika
1 grön paprika
1 purjolök
1 gul lök
1 burk krossade tomater
2 msk vetemjöl
Fräs de skurna grönsakerna och kryddorna + saffran i olja eller smör. Slå i de krossade tomaterna och vinet. Låt allt koka i ett par minuter. Häll i vattnet och låt koka i 15 minuter. Red 2 msk mjöl i lite vatten, vispa ner det.. Låt koka i 5 minuter. Häll i grädden och låt det koka i cirka 5 minuter. Salta och smaka av. Lägg i tärningar av fisken och låt allt sjuda i ytterligare 4-5 minuter. låt inte fisken koka sönder och servera sedan i skålar som garneras med räkor på toppen. Lite mer vatten innan du smakar av om du tycker att den blir för tjock som soppa.
Det här receptet fungerar för så många. Kassavamjöl, arrowrot eller Mazena för den som inte använder mjöl. Havregrädde eller cocosgrädde för den som inte äter mejeriprodukter. Matlagningsvin istället för vitt vin. Möjligheterna är många.
(Vill du göra egen fond av räkskalen så fräs räkskalen i lite olja i några minuter. Tillsätt vattnet och buljongtärningarna. Sjud i 2-3 minuter och sila av.)
Servera med en god vitlöksaioli och bröd.
Löruddens (Lörans) fiskgryta (soppa) med viktväktartänk
4 personer
600 g torsk och lax
Räkor och musslor till garnering
2 fiskbuljongtärningar (Knorr 2 P)
3 dl vitt vinn (8 P) 1-3 dl matlagningsvin (1-3 P) eller tillsätt lite citronsaft på slutet för att få bra syra)
3 dl grädde) ändrar jag till 2,5 dl matlagningsgrädde (13% och 19 P) eller drar ner på gräddmängden till 1 dl (19 P)
5 dl vatten (6 dl vatten för soppa)
1 msk curry
1 msk timjan
1 msk dragon
2 påsar saffran
1 färsk fänkål (hackad)
1 röd paprika
1 grön paprika
1 purjolök
1 gul lök
(1 morot i små stavar) eget val
1 burk krossade tomater
2 msk vetemjöl (2 P)
1 tsk olja att bryna grönsakerna i. (1 P)
Ev. 2-4 potatisar ger en matig soppa.
Fräs de skurna grönsakerna och kryddorna + saffran i 1 tsk olja. Slå i de krossade tomaterna och vinet. Låt allt koka i ett par minuter. Häll i vattnet och låt koka i 15 minuter. Red 2 msk mjöl i lite vatten, vispa ner det.. Låt koka i 5 minuter. Häll i grädden och låt det koka i cirka 5 minuter. Salta och smaka av. Lägg i tärningar av fisken och låt allt sjuda i ytterligare 4-5 minuter, låt inte fisken koka sönder och servera sedan i skålar som garneras med räkor och på toppen. Använder jag musslor lägger jag i dem på slutet så att de blir varma. Musslor med skal, se recept för det.
(Vill du göra egen fond av räkskalen så fräs räkskalen i lite olja i några minuter. Tillsätt vattnet och buljongtärningarna. Sjud i 2-3 minuter och sila av.)
Servera med en god vitlöksaioli och bröd.
Som aioli blandar jag Turkisk eller Grekisk yoghurt 0% fett med 1 tsk olja (1 P) flingsalt, svartpeppar och pressad vitlök.
Receptet går också bra att göra utan vetemjöl eller med maizenamjöl.
Receptet är nu omräknat för Viktväktarnas program 2025. Är du viktväktare och ser något fel så hojta gärna till så ändrar jag på det som är fel. Med matlagningsvin vin och mellangrädde eller 1 dl grädde ger soppan 7P per portion. Med potatis en mycket mätande middag + aiolin.
Vill du göra bröd till så hittar du recept på
BÖNBRÖD HÄR
SURDEGSBRÖD HÄR
SOLBRÖD ELLER MOROTSBLOMMOR HÄR
GOTT BRÖD MED FÅ KOLHYDRATER (lchf frallor) HÄR


Ännu mer goda recept :)
Fisk är gott - o speciellt lax o torsk :)
Gryta eller soppa - oxå gott o mustigt, så detta måste vara en unik kombination, känns det som :)
Må bäst med dina nära - sessor o prinsar o alla fina, som bara växer o växer o mår bäst :)
Min lilla prins väger nu knappt 5 kg o är ca 54 lång - ny vikt o längd på måndag tror jag :)
Bra om vi får barn o barnbarn att gilla fisk mer än vad dom gör - så nyttigt o gott :)
Ha det bara bäst, så hörs vi senare,
:D