Livet är fullt av misslyckanden och orättvisor och då kan det vara skönt att släppa greppet och dela med sig av sin ilska ibland. Vi har alla rätt att regera och säga vår åsikt men att fastna i ilska och självömkan kan aldrig vara bra. Jag tror mer på att utifrån ett salutogent synsätt vara tacksam för små saker i livet och försöka hitta guldkornen i tillvaron. Jag är lite ambivalent till att använda blogggar och facebook som kanaler för sin frustration eftersom vi aldrig vet mottagarens reaktioner. Ibland kan både inlägg och kommentarer göra mer skada än nytta.

Jag skrev för en tid sedan om att jag under våren lär mig mer om logoterapi och ”meningen med livet”. Under torsdagens kurstillfälle fick vi som uppgift att skriva en tacksamhetslista. Min lista blev lång av tacksamhet för barn, barnbarn, avsaknad av allvarliga sjukdomar, möjligheter till sommarens smultronställen, goda vänner och många positiva minnen. Fortsättningen på listan kan bli hur lång som helst, för i vardagen finns så många små saker som ofta tas för givet och glöms bort. Tak över huvudet, mat för dagen, en sol som värmer, en ny vår efter en kall vinter, vårblommor, nya promenadvägar, vatten i kranen och möjligheter till internetuppkoppling och många TV-kanaler.

Den här texten började jag skriva några timmar före terrorattacken vid Åhlens i Stockholm, men på grund av tidsbrist så avslutades den inte. När jag nu öppnar dokumentet igen och fortsätter mitt skrivande, känns både tanken och syftet med inlägget om tacksamhet, som mer aktuellt än någonsin tidigare. I dag är jag tacksam över att ingen av mina anhöriga befann sig bredvid Sergels torg den här dagen. Jag är tacksam över allt arbete som alla yrkesgrupper och civila snabbt satte igång och som visar att Sverige har beredskap. Det som jag ändå är mest tacksam över och som ger hopp för vår framtid, är den KÄRLEK som medmänniskor visar i en tid där kampen mot det onda gör att alla behöver varandra extra mycket.

 ”Tillsammans var kronprinsessan Viktorias svar på frågan ”Hur går vi vidare ur det här” .

De bästa vapnet i kriget mot ondskan är tacksamhet för det vi har, kärlek till våra medmänniskor och att arbeta tillsammans för det goda.

Dela med dig av din kärlek och tacksamhet

TILLSAMMANS ÄR VI STARKA

 
#logoterapi, #tillsammansärvistarka, meningenmedlivet,

1 kommentarer

Delfinolinen i Viken

10 Apr 2017 11:21

JA, håller helt med dig i dina ord:
Tacksamhet och förmåga att Förlåta ärligt och med hjärtat, är det mest läkande som vi kan ge - både för mottagaren och för oss själva :)
Vilken fin kurs - vilka fina energier :)
På tal om förra inlägget - där gick det inte att kommentera, men jag gillade inlägget ist. :)
Kraamiz med tacksamhet o förlåtelse,
:D

Svar: Tack! för dina ord och tack för ditt gilla. Problemet är åtgärdat nu. Önskar dig en bra vecka och påskhelg.
basilica@live.se

Kommentera

Publiceras ej