En söndagsbetraktelse kring Saker jag gärna hade haft koll på som ung kvinna av Åsa-Mia Fellinger

"Det finns glädjande nog en hel del vi kan göra för att hantera oss själva och vårt mående" skriver Åsa-Mia Fellinger i sin bok Saker jag gärna hade haft koll på som ung kvinna. Här ger hon förslag på verktyg som är hämtade från den moderna psykoterapin.  

Boken börjar med grundläggande kunskap om mänskligt fungerande för att förstå sig själv på ett bättre sätt. Beteenden påverkar både tankar och känslor och vår förmåga att tänka är fantastisk.  Det finns grundläggande likheter i hur vi människor upplever känslor som glädje, sorg, ilska, men vi skiljer oss åt när det gäller hur vi känner, vad vi känner och hur vi uttrycker känslor.  

"Människans förmåga att tänka är fantastisk. Vår förmåga till abstrakt tänkande gör att vi kan planera handlingar och föreställa oss vad de kommer att leda till." 

Här finns frågeställningar som;  
"När kände du dig senast så stressad eller trängd att du ville fly bort från situationen? 
Hur kändes det då? 
Vad gjorde du?" 

Brukar du ge beröm? 
Har du svårt för att tacka nej? 

Till frågorna finns linjerat utrymmeför att skriva ner sina svar och varje kapitel avslutas med en summering.  

Några exempel på kapitel är; 
Alla dessa tankar 
Alla dessa känslor  
Vanliga fällor  
Hantera tankar 
Hantera påfrestande känslor 
Upplev nuet 
Ta hand om din kropp 
Läs, läs, läs eller lyssna  
 
Nu är jag till åren och har hunnit både levt och studerat en hel de, därför har jag hunnit skaffa mig  ganska bra koll, Livet är föränderligt och vi går igenom olika faser, där vissa kan kännas svåra. Att arbeta med sig själv och sitt mående är en livslång process och desto tidigare vi börjar desto bättre.  

Jag är väldigt glad att Åsa-Mia Fellinger tar med kapitlet L äs, läs, läs eller lyssna för böcker och hälsa hör verkligen ihop.   

Läser du böcker? 
Om ja, vad ger det dig? 

Som student mötte författaren en ung man som berättade att han kämpade med återkommande perioder av dåligt mående. På hennes fråga "Vad gör du då?" svarade mannen, "Jag åker till biblioteket, lånar ett gäng romaner, stänger in mig i studentrummet och läser, läser och läser." När Åsa-Mia Fellinger frågade "Hur tusan hjälper det"   blev svaret "Det ger mig perspektiv, får mig att släppa grubblerier, mitt äntrande. Det är käNNs bra att läsa om andra människors livsöden. Jag håller verkligen med, litteratur är välgörande och kan hjälpa oss att möta det svåra i livet.   

Boken är lätt att läsa och har ett bra upplägg. Däremot stör jag mig på bokens omslag. Vit text på en ljusblå botten med liten teckenstorlek gör baksidstexten oläsbart för mig trots glasögon,  

"Att vara en schyst och ödmjuk medmänniska är extra viktigt i dessa tider av digital självupptagenhet, plutande munnar och budskap om att framgång är lika med att vara influenser och/eller ha många följare på sociala medier." 

  (null)

 

Saker jag gärna hade haft koll på som ung kvinnor  
Författare: Åsa-Mia Fellinger 
ISBN: 9789189913905 
Utgivningsdatum: 2024-11-15  
Förlag: Lava Förlag  

Det finna en hel del att fundera på i den boken och ämnet intresserar mig. Jag har skrivit många inlägg tidigare kring  KASAM och mental hälsa. 
 

Från ett tidigare inlägg: 
"Känsla av sammanhang" förkortas oftast KASAM. Begreppet som myntades av Aaron Antonovsky lägger fokus på hälsa och på vår förmåga att hantera utmaningar. Vad det är som får oss att må bra, i stället för vad det är som gör oss sjuka. Hälso och sjukvården har begränsade möjligheter att påverka folkhälsan och jag har någonstans läst att minst 70 % av orsakerna till dålig hälsa går att påverka genom egenvård. Aaron Antonovskys bok "Hälsans mysterium" har betytt mycket för vändningen inom medicinsk forskning. Från att ha varit helt koncentrerad  på sjukdomsförloppet och patogenesen till att se på friskfaktorerna och salutogenesen. Vårt dagliga liv är fullt av påfrestningar, motgångar, krav, konflikter och problem som måste lösas och allt det där klara vi mycket bättre om vi känner meningsfullhet i vardagen, om vi begriper det som händer och om vi kan hantera det som sker." 

 

Dagens Lille H får bli ett foto från mamma EmmaSelina . Hon får stå ut med mycket när Harry och hans pappa har samma brinnande intresse för motorer. Är det kallt ute så mekar Harry inne. 

Det är soligt men riktigtkallt i Sundvall nu. Vi hade planerat för att fö lja  Harry på julgransplundring på torge t men i stället blev det fika och lite lek hemma hos ossNu har lugnet lagts sig igen och det är dags för en snabb och kylig promenad runt vår lilla sjö.  

 
Trevlig söndag.