Jag ska egentligen inte jobba här av Sara Beischer - april månads bokcirkelbok
Bokcirkel 1
Jag ska egentligen inte jobba här
av Sara Beischer
Den här historien har några år på nacken men rör verkligen om i mig. Jag har personligen haft många liknande upplevelser som bokens Moa, men aldrig haft en tanke på att de ska sättas på pränt. Jag ska egentligen inte jobba här har gått under radarn för mig, men vad jag förstår så togs den emot mycket väl. Den passade bra som cirkelbok i vår grupp, för vi har alla olika erfarenheter av vården, yrkesrelaterade eller som anhöriga till vårdtagare på sjukhus och äldreboenden.
Moa är 19 år och vill bli skådespelare men för att få pengar och överleva tar hon en timanställning på äldreboendet Liljebacken. Vi får följa hennes dagar med frukostservering, blöjbyten och förtroliga samtal med de äldre, men också av upplevelsen av stress, tidsbrist och en chefs oförståelse.
Ibland tycker jag riktigt illa om Moas språk och attityd och ibland går hennes handlingar och ord direkt in i mitt hjärta. Jag var under 20 år när jag började arbeta inom vården och bokens första del gav mig en mycket obehaglig flashback. Över mig rasade lukter, känslor, magvärk och den ångeste jag upplevde som ensam nattarbetare på ett ålderdomshem ute på landsbygden och vikarierande pass på i dag glömda vårdinrättningarna här i staden. Äldre Sundsvallsbor minns Sidjöns mentalsjukhus, Västhagens mentalsjukhus och de geriariatriska avdelningarna på det gamla Sanatoriet i Haga. Under min första tid som poolpersonal på sjukhuset var ingen dag den andra lik. Ibland när jag precis satt mig in i en arbetsuppgift kom telefonsamtalet om förflyttning till nästa avdelnig. Alla avdelningar på den stora då helt nya byggnaden behövde vikarier eller extrapersonal och vi mest unga sjukvårdsbiträden sprang från avdelning till avdelning. Efter en tid avtog stressen när avdelningssköterkorna kunde ge önskemål på viss personal. Jag fick kortare och längre vikariat på ortopedavdelningarna, där jag trivdes mycket bra. Senare fick jag en tjänst och blev med avbrott för studier kvar i 12 långa år.
Det som jag upplever som det geniala i den här berättelsen är författarens sätt att kasta in delar av livet som i en torktumlare. Det fina, det fula, det levande, det döda, livslusten, livsledan, hoppet och tvivlet. Här tumlar lukten av urin omkring med frustrationen av att inte hinna allt som ska göras på dagens arbetspass och oavsett om vi är unga eller gamla, arbetar inom vården eller har äldre anhöriga, så är det här kontentan i vårt livshjul. För den som arbetar inom vården och speciellt äldrevården finns här en stor del sanning som är ristad i sten och inte går att ändra på. Vårdens utformning går att ändra på, men värdegrunder, känslor och åldrandets sjukdomar och problem finns kvar. Det är ett mycket ansvarsfullt och viktigt arbete som utförs på alla livets slutstationer. Även om Moa strävar efter att bli skådespelare så gör hon livsviktiga arbetsuppgifter under sin tid som timanställd på äldreboendet Liljebackern.
Kanske används den här boken som utbildningsmaterial inom vården. Den är välskriven och realistisk och kan ge bra information till oerfaren vårdpersonal. Här finns många etiska frågeställningar som är viktiga att lyfta. Det har också kommit en fristående fortsättning med namnet Jag ska egentligen inte prata om det här, men jag har inte bestämt mig ännu om jag kommer att läsa den, eller inte. Den här boken hade jag aldrig läst om den inte tagits upp i gruppen, vilket är det bästa med en bokcirkel för mig som mest läser nyutgivna böcker.

Jag ska egentligen inte arbeta här
Författare: Sara Beischer
Pocket
ISBN: 9789174614350
Utgivningsdatum: 2015-08-10
Förlag: Lind & Co
Finns som ljudbok där författaren själv är uppläsar.
"Sara Beischer debuterade 2012 med romanen Jag ska egentligen inte jobba här. Även om berättelsen är fiktiv, utgår den från Beischers egna erfarenheter som timvikarie inom äldreomsorgen. År 2013 utkom Det finns råttor överallt utom på Antarktis, en uppväxt- och arbetarklasskildring. År 2016 utkom Mamma är bara lite trött, som handlar om en småbarnsmammas kravfyllda vardag.Sara Beischer är syster till sångaren och författaren Martin Svensson. Hon är bosatt i Halmstad och utbildad gymnasielärare i svenska och religionsvetenskap." Jag ska egentligen inte prata om det här kom 2018. (Wikipedia)