Eveline Santner - läsfrämjare som sprider läslust
Jag heter Eveline Santner och har fått inbjudan att göra ett blogginlägg här, om mig och min ’bokvärld’. Jag är pensionär sedan många år, med skiftande engagemang till vardags. De flesta om och kring ord, språk och litteratur.
Förra året utnämndes jag av Sundsvalls stadsbibliotek till Sundsvalls Läsfrämjare 2024-25.
En utmärkelse jag blev oerhört hedrad, stolt och glad över. Via mina bokcirklar vill jag sprida läslust och får nu som läsfrämjare ännu fler intressanta tillfällen att lyfta fram litteraturens magi och betydelse. Bl.a. ’boktipsar’ jag på Vängåvans Bokhandel och Stadsbibliotekets sociala medier, deltar som ’läsande förebild’ i Read Hour (infaller i år måndag 8 september kl 19:00 med en timmes gemensamläsning) och ’bokpratade’ under Meänkielidagen 27 februari på Sundsvalls stadsbibliotek.
Under mina sista yrkesverksamma år, arbetade jag bl.a. med människors personliga utveckling. I dessa processer krävdes att hålla sig uppdaterad och läsa in om nya rön, omvärldskunskap och föreskrifter. Då hade jag hjälp av mitt fritidsintresse, att läsa böcker. När jag gick i pension kunde jag helt ägna mig åt det jag sedan många år så passionerat uppslukats av – att läsa litteratur och samtala om den. Mest skönlitteratur, biografier och ibland andra genrer.
Min bokvärd: Som ung läste jag sporadiskt. Mitt läsintresse tog riktigt fart först i vuxen ålder, när jag tog med sonen till biblioteket. Vi bodde i Dalarna då och bibliotekarien tipsade om trilogin Kopparberget, Silverdalen, Guldgruvan av Rune Pär Olofsson.
Jag tyckte om historia i skolan och då passade dessa historiska romaner med verklighetsbakgrund. De handlar om livet i Falu gruvor under 1500–1600-talen, mest om människorna och deras öden. Sedan följde böcker av Marianne Fredriksson, Per Anders Fogelström, Kerstin Ekman, Joyce Carol Oats, Theodor Kallifatides, Cora Sandel osv.
I dag läser jag fortfarande gärna om relationer, livsval, livssituationer, berättelser med verklighetsbakgrund och historisk tillbakablick från alla delar av världen, däremellan också förströelselitteratur.
Genom läsintresset har jag träffat många likasinnade i de bokcirklar jag leder på Stadsbiblioteket/Folkuniversitetet, Scen Sundsvall, Vängåvans Bokhandel samt andra cirklar jag deltar i t.ex. Frida Stéenhoffs litterära sällskap www.fridastéenhoff. Att läsa, reflektera och samtala om litteratur är berikande och ger nya infallsvinklar på det man läst tillsammans med andra. Jag ger boktips på sociala medier och driver en bokblogg. Förutom att presentera boken jag läst för min egen skull, sammanställer jag deltagarnas läsupplevelser av de böcker vi läst i cirklarna och knyter ihop olika kulturuttryck med varandra, såsom teater/musik. Med syfte att länka till nya läsupplevelser.
Läsning är välgörande för alla. Det är utvecklande och ger bättre minne. Enligt forskning tränar vi koncentration, minskar stress, blir klokare och mer empatiska genom att läsa.
Jag skulle säga, att min läsning är ’kunskapsdriven’, ur en vilja att lära och utvecklas av det jag läser. Far sa alltid till oss barn ”Läs och lär! – Kunskap kan ingen ta ifrån er!” Det har blivit min devis. Ordet och språket är viktigt för vår gemensamma förståelse för varandras olikheter. Det har för mig blivit tydligt i en annan av mina intressanta engagemang, som frivilligledare för Röda Korset och Sundsvalls kommuns verksamhet med läxhjälp och språkträning för personer med svenska som andraspråk.
Jag har fått frågan om jag skriver egna berättelser. Nej, den ådran har jag inte. Jag lyckades med en kort saga om Prinsessan Rosenknopp till mitt barnbarn, när hon var liten. Hon ville höra mig berätta något i stället för att läsa. Det blev en ’rar’ saga, men inga fler försök.
Läsaren är viktig och en ’förvaltare’ av författarnas möda, som efter flera år får ge ut sin bok och få den läst. När författare föreläser om sina böcker, kan läsarna ställa frågor om berättelsens bakgrund, handling, budskap, karaktärer mm. Det är verkligen stimulerande.
Detta är mina tankar om att läsa och samtala om böcker. Det har blivit många boksamtal under åren. Så länge min läslust fortsätter att sporra mig till nya engagemang, ser jag ingen anledning att sluta. Höstens program är redan i planeringsstadiet.
Tack Maud, för att jag fick vara gästbloggare i din trevliga och intressanta blogg!
God läslust önskar
Eveline Santner
Aktuell läsning:
Döden tar semester av Carina Burman en lättsam pusseldeckare i Agatha Christie-stuk!
Fördolt är minnet av människan av Mohamed Mbougar Sarr
Helga av Bengt Ohlsson
Tack Eveline
Vill du veta mer om hennes bokcirklar så gå in på EvelineS-Läsecirkel.

Foto: Helén Lindfors
✨✨✨
Det här inlägger med Eveline Santner får ansluta vårens gästbesök här på basilicablogg.se. Jag tar nu ledigt från onsdagarnas presentationer av författare och kulturpersoner. Om det finns intresse så återkommer inläggen i august. Är du intresserad av att vara med och skriva så hör av dig till mig via meddelande på Instagram eller med e-post till basilica@live.se.
✨✨✨