Kycklingkebab - middagstips som passar många

Lördag och dags för ett middagstips. Kycklingkebab är ett recept där tillbehören går att ordna efter behov så att alla kring middagsbordet känner sig nöjda. Det är ofta jag hör någon säga "Jag kan inte bjuda den eller den, för de tål inte det eller äter inte det." Må så vara, men med lite vilja så går allt att ordna. De flesta av de här tillbehören finns som glutenfria, laktosfria och med olika fetthalter. Under de senaste 2 åren har vi ätit lågkolhydratskost, vilket oftast fungerar väldigt bra och jag har tidigare gjort ett inlägg om Kycklingkebaben med viktväktartänk. Kyckling passar för den som inte äter fläskkött och quornfilé fungera bra som alternativ till kycklingen. Paleo utan gluten och mjölkprodukter.

 

Ett tanke med mina tips är att de skall kunna anpassas för många och ge möjlighet för trivsamma middagar tillsammans. Kanske kräver det två såser ibland men oftast kan alla äta tex. laktosfritt, bröd bakat på mandelmjöl eller en sås redd på maizenamjöl. Det är oftast vanan och tänket det handlar om. Ett viktigt tillägg är att det finns både barn och vuxna som har svåra allergier och överkänslighet mot vissa livsmedel som det naturligtvis är viktigt att ta hänsyn till. Därför skriver jag aldrig att recepten passar alla, men de passar många.

 

Kycklingkebab

1 kg kycklingfilé för 4-6 personer. Jag räknar med 1 kycklingfilé per person om de inte är för stora. 

 1. Börja med att göra en kryddblandning och förvara den i en burk med lock.

 Kryddblandning 

2 msk spiskummin 
1 msk vitlökspulver
3 msk chilipulver (jag tar 2 msk)  
1 msk paprikapulver  
3 tsk torkad oregano
3 tsk torkad timjan!
1 tsk svartpeppar
1 kryddmått med kanel

 

2. Strimla kycklingfilén tunt, det går lättare om den fortfarande är lite fryst. Lägg kycklingen i en skål och vänd ner den olja du vill använda + lite citronsaft. Orginalreceptet säger 0,5 dl men jag tar lite mindre. Krydda med ca 3- 4 msk av kryddblandningen + lite salt och blanda om. Ställ sedan skålen kallt några timmar för att dra till sig kryddblandningen.

 

  1. Rör ihop alla ingredienser till kebabsåsen och låt den stå kallt fram till den skall serveras.

Kebabsås

För att få en lite stadigare sås så använder jag gärna Larsas naturella yoghurt eller någon naturell kvarg som grund. Så mitt recept ser nu ut så här.

 

2 dl Larsas naturella Yoghurt (2 eller 10% fett) eller naturell kvarg
1 dl créme fraîche
3 msk majonäs
1 msk chilisås (osötad)
1 pressad vitlöksklyfta
Salt och peppar
1 tsk sambal oelek 

Smaka av och krydda extra med sweetchilisås (med mindre socker), örtsalt eller cayennepeppar efter smak.

  1. Stek kycklingkebaben i en stekpanna tills allt är genomstekt, kanske vill du salta mer. 
  1. Kebaben går att använda till många olika rätter och passar till vanliga libabröd, liba tannour, pitabröd, kebabsallad eller naturligtvis också som kebabtallrik med pommes frites eller klyftpotatis. Hos oss serveras kebaben till sallad med avokado och lök, ibland på en enkel omelett. Vill vi lyxa till det lite extra på en helg så är Lowcarb tortillabröd ett alternativ. 

Omelett istället för tortillabröd

Vispa  upp 2 ägg med 2 msk vatten, 1 msk fiberhusk och lite salt. Låt stå några minuter. Stek en omelett  i  smör eller  olja. Använd en tallrik eller lock om det är problem att vända. Det fungerar naturligtvis utan finberhusk också.

LCHF arkivet har ett recept på tortillabröd som är gjord på mandelmjöl. Jag har ännu inte testat det men planerar för det. https://www.lchfarkivet.se/recept/2-minuters-low-carb-tortillabrod/

Inspirationen till både kebaben och såsen har jag tagit från Jenny Warséns bok Middagstipset. Kryddblandningen är hennes original men kan ändras efter behov. Receptet på Jennys blogg och i boken är inte exakt lika men vill du göra hennes grundrecept från bloggen så ser det ut så här på bloggen.

Kebabsås

2 1/2 dl creme fraiche
3 msk majonäs
2 msk chilisås
1-2 tsk italiensk salladskrydda
1/2 tsk paprikapulver
1 pressad vitlök
dofta över cayennepeppar

Mitt inlägg om kycklingkebab med viktväktartänk hittar du HÄR 

  • Författare: Jenny Warsén
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789174247947
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 159
  • Utgivningsdatum: 2018-08-21
  • Förlag: Bonnier Fakta 
  • Boken finns nu med på BOKREAN.
(null)
 
(null)
 
(null)
  (null)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: