Vinbärsgelé utan vanligt socker

Gelé har alltid varit lyx för mig, men eftersom det behövs stora mängder socker till ett gelékok så har jag avstått och låtit andra njuta av den istället.

Vinbärsgelé utan vanligt socker- fungerar det? 
Ja, i vinter blir det annorlunda, för nu har jag gjort ett flertal små burkar gelé utan vanligt socker och ser fram emot många goda söndagsmiddagar.

Jag har använt mig av ett grundrecept ur boken Gammeldags husmanskost på nytt sätt – Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo av Annika Dahlqvist och Birgitta Höglund

Grundreceptet ser ut så här:
½ liter svarta vinbär
½ dl vatten
1-2 msk flytande honung eller motsvarande mängd sötningsmedel
3 gelatinblad

Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten i tio minuter.
Koka upp vinbär och vatten. Låt sjuda ett par minuter.
Passera bären genom en nätsil.
Rör ner gelatinbladen i varm puré/saft. Smaka av med den sötning du vill ha.
Häll upp i små burkar. Förvara i kyl eller frys. Om du fryser gelén så måste den smältas och stelna igen för bra konsistens.

Jag har gjort grundreceptet på  2.5 liter bär och även 5 liter bär och istället för gelatinblad använder jag Pure Gelatin som jag köper på bodystore.com 

2,5 -5 liter svarta vinbär
2.5 -5 dl vatten

Silar i en tygsil och låter det helst självrinna om den tiden finns. Något jag lärt mig för många år sedan för klarare saft.

Smakar av och tar socker efter behov och utifrån vilket alternativ jag använder av honung, Ica sötströ, Sukrin, Sukrin+ eller Sukrin gold.

Jag har sedan tagit 2,5 dl avrunnen och sötad saft och använt 0,5 msk Pure Gelatin (till 5 dl saft behövs då 1 msk). Vätskan och gelepulvret behöver värmas upp för att lösa sig för en lagom gelékonsistens.

Ett förtydligande är att när det blir mer saft så fryser jag den osötad och använder till annan matlagning som tex. porterstek eller falsk portergryta.

Vill också slå ett slag för gelé gjord på lingon. Den kommer lite i skymundan för andra geléer men vi tycker att den är god till olika kötträtter. När höstens förråd av vinbärsgelé är slut kommer jag att göra ny på frysta lingon. Har du vinbär i frysen så fungerar de lika bra som färska till vinbärsgelé.

Pure gelatin kommer från gräsbetande djur, är paleovänligt, bra som lågkolhydratskost och för viktväktare, men passa inte till veganer och vegetarianer. 1 msk innehåller 51 kcal och 0g kolhydrater.

De här geléburkarna har inte lika lång hållbarhet som burkar med mycket socker i. Jag har aldrig haft min gelé i frysen så jag vet inte hur Pure gelatin fungerar då.

Vill du har fler bra ideér på mat utan vanligt socker så hittar du det hos Birgitta Höglund 

Lägg gelén en bit från det varma köttet på,tallriken. Den smälter lättare än gelé gjord på socker. 

PS. Det här inlägget är från 2021 och jag har i dag (juli 2023) gjort ännu en sats med gelé och vill tillägga att jag tar mindre socker än grundreceptet. Jag har hellre en syrlig gelé än en söt. För den som är van att inte använda mycket socker eller inte vill använda för mycket av alternativa sötningsmedel så går det bra att smaka sig fram. Även om vi är flera som äter av den gelé jag gör  och vi bara  tar någon tesked till köttet så har jag respekt för alla alternativ av socker. DS.

OBS! Obetald reklam, bara hänvisning till vart produkten finns.

(null)
 
 
 

Kommentera här: