basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Inlagda kantareller till höstens grytor

Publicerad 2020-09-02 09:02:15 i Allmänt, Glutenfritt, Hälsa, Viktväktarna,

Solen har alltid varit min vän, men med åren får jag allt svårare att njuta av de varmaste dagarna och kryper gärna in till min favoritfåtölj med en stickning. Jag har nog aldrig sett så många tv-serier under en sommar som den här. Slutet på augusti och början av september är min tid, friskare luft och massor av bär och svamp i skogen. I går kokade jag årets första lingonsylt och de kantareller som blev kvar efter helgens kantarellsmörgåsar blev inlagda på burk. Jag har testat några olika recept under åren och årets första inläggning blev med enbär, kryddpeppar, lagerblad och en kall lag.

HÄR hittar du origalreceptet som kommer från ICA kuriren, jag skippade den gula löken i min inläggning.

Inlagda Kantareller

1 l kantareller små

1 l vatten

2 tsk salt

Lag

1 dl ättiksprit 12 %

3 dl vatten

1.5 dl strösocker

2 tsk salt

10 st enbär stora

15 st kryddpepparkorn

1 st lagerblad

Jag försöker ta så små kantareller som möjligt och låter dem vara hela, större svampar delas i bitar. Koka upp vatten med salt, förväll kantarellerna  i 3–5 minuter (enligt receptet) från det att vattnet kokat upp igen. Jag kokar lite mer än 5 minuter för  alla recept har olika koktider, allt mellan 0-15 minuter. Häll dem i en sil och spola av med kallvatten. Låt kallna.

Blanda ättiksprit, vatten, socker, salt och kryddor i en kastrull. Låt lagen koka upp och sedan kallna helt. Lägg sedan över kantarellerna i en burk.

Häll över den kalla lagen och kryddorna. Sedan sätter jag på lock och förvarar i kylskåp. Det här receptet säger att hållbarheten är 2–3 månader.  Recept med het lag och om man vänder burkarna upp och ner så att det blir vacum ökar säkert hållbarheten.

Picklad rödlök och andra inläggningar som gurka och rödbetor är grönsaker och räknas som 0 sp hos viktväktarna. Eftesom kantareler också ger 0 sp så ser jag de här inläggningarna som ett mycket bra tillbehör till höstens grytor. I min smak är det här receptet lagomt starkt och lagomt sött. Den första inläggningen är snart slut, så i helgen blir det en ny tur ut i bär och svamp skogen.

Alla inlggningar som lagras innehåller ättika och histaminhalten kan bli hög. Jag klarar mindre mängder, men det kan vara bra att tänka på för den som är känslig för histamin.

(null)


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Fakta och reflektioner knyts samman i mina blogginlägg, de ger svar på många frågor men sår också frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur ett vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och er som läser. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid och alla är lika viktiga för att se en helhet. Ensam är inte alltid stark, tillsammans kan vi göra mycket. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar här eller skicka ett meddelande på basilica@live.se // Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela