Vem ser kameleonten när han ser sig i spegeln? Jonas Moström är tillbaka

Det är lite som julafton varje gång Jonas Moström kommer ut med en ny bok. Nu är den äntligen här, Kameleonten, den sjunde fristående delen i deckarserien om psykiatikern Nathalie Svensson och kommisarie Johan Axberg. Mannen med tusen ansikten som går under namnet "Kamelionten" gäckade och spelade rollspel som präst, lokalvårdare och clown för sju år sedan, men efter att Ingemar Granström, chef för Nationella gärningsmannaprofilgruppen (GMP) skjutit efter honom i dimman försvann han spårlöst.

När Advokaten Sofie Ceder hittas död på en massagebänk på Sturebaden med en röd tärning med fem prickar i sin navel,  förstår alla att han är tillbaka. Tärningar med prickarna ett, två och tre hittades för sju är sedan, men var är den fjärde och kommer kameleonten att forsätta sitt tärningspel efter det här? Nathalie och Ingemar Granström känner sig personligen hotade för vem har flyttat på hans familjefotografi och har hon verkligen glömt att låsa sin altandörr? Nathalie börjar mer och mer känna att hon mött personen tidigare, men vart? Finns han på Tinder, eller har hon träffat honom som patient på psykiatriska mottagningen? Frågeställningarna tätnar och när barnen blir inblandade har hon inget annat val än att följa med i Kameleontens rollspel.  

Vilken roll kommer han att ta nästa gång och vem ser Kameleonten när han ser i spegeln?

Johan Axberg från Sundsvall finns naturligtvis med i sökandet, men eftersom han prioriterat familjen och avslutat sitt förhållande med Natahlie blir deras samarbete påfrestande. Hemma i Sundsvall går mamman till hans barn och smider egna planer och Johan blir allt mer frustrerad. Profeleringsgruppen är människor av kött och blod som oss andra, deras ryggsäckar är fyllda till bredden av det som kallas "livet" vilket har lämnat ensamhet, ångest och rädsla efter sig. Kanske är det det som gör att jag trivs så bra i deras sällskap, de är inga övermänniskor, utan bara vanliga överlevare som ställer upp för rättssamhället och sina medmänniskor.

Jag tycker om Jonas Moströms sätt att skriva, det enkelt och lite förutsägbart beskrivande som "han log ett leende som till och med var vitare än skjortan". Kanske inte det som är författarens mening med boken men för mig innehåller den det mesta som definierar en "mysrysare" (deckarens svar på feelgood), mys, rys, skräck, romantik, vänner och fiender. Jag mår bra av att läsa den och vill bara ha mer/fler av de här böckerna.

Min man har precis börjat läsa serien om Axberg & Jensen. Det är längesedan jag läste de åtta böckerna som kom ut mellan 2004 och 2013 och jag är faktiskt avundsjuk på honom.

Det är något visst med Sundsvallsdeckare!

  • ISBN: 9789113108049
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 410
  • Utgivningsdatum: 2020-10-07
  • Del i serien: Nathalie Svensson-deckare
  • Läsordning: 7
  • Förlag: Norstedts Förlag
Min recension av Jonas Moströms bok Skytten HÄR
Min recension av Jonas Mosröms bok Skuggorna ruva HÄR
 
(null)
 
 
 
1 Karin :

skriven

Har beställt den, väntar med spänning 😀 skall bli spännande att läsa den. Mår ni bra?

Svar: Allt bra med oss. Länge sedan vi sågs, men Corona har kommit i vägen för mycket.
 
Follow my blog with Bloglovin

Kommentera här: