Mormors äppelrisgröt i lergrytan

Min mormor gjorde alltid äppelgröt av egna äpplen på hösten. Hon lämnade inget recept efter sig men jag har fortsatt att göra efter eget huvud och den fungerade bra som ett lättare mellanmål när barnen kom hem från skolan på 80- och 90-talet. Nu finns många recept på nätet och jag har under åren gjort den både på spis och i crockpot och för mig som inte mår bra av mjölk är det ett bra alternativ till den laktosrika risgrynsgröten.

De sista veckorna har jag dammat av den gamla lergrytan och hittade ett recept på äppelgröten kokt med råris. Naturligtvis började viktväktarklockorna ringa i huvudet och resultatet blev en god, nyttig gröt som skötte sig själv i ugnen och som sedan lätt kunde värmas till morgondagens lunch. 

Äppelgröt 4 portioner
2,5 dl råris
8 dl vatten
1 bit kanel
0,5 -1 tsk salt
4-6 äpplen

Lägg grytan i vatten i minst 15 minuter. Jag brukr låta den ligga i ca 1 timme.
Skölj råriset och lägg det i grytan.
Häll på 8 dl vatten och tillsätt kanelstång, salt (1 tsk ger mer smak).
lägg på locket och ställ in i ugnen.175 grader i 1 timme och 30 minuter sammanlagt.

Skala och skär äpplena i bitar. Efter 1 timme så rör du ner dem i grytan och låter allt fortsätta koka i 30 minuter till. Ta ut och låt grytan stå och svälla under lock i ytterligare 30 minuter.

Vill du ha gröten söt eller söta ovanpå tillsammans med kanel så är valet fritt. Socker, sötströ, vanillinsocker, stevia eller något annant socker fungerar bra. 

Servera kall eller varm med mjölk, havredryck eller mandeldryck. Jag serverar med mandeldryck
Icas 1-2 dl 1 sp. Alpro 1 dl 0sp, 2 dl 1sp. Garant 1 dl 0sp, 2 dl 1sp.

Som extra bonus är den glutenfri, laktosfri, extra näringsrik, fiberrik och med 0 sp för Vv lila 💜 5 sp för Vv grön 💚och blå 💙 (jag antar att alla rissorter har samma sp i appen), Kan det bli bättre? :-) 

(null)

Jag ber om ursäkt för reklamen men som jag skrivit tidigare har jag inga möjligheter att betala mig fri från den längre. Det är bara att gilla läget.



Kommentera här: